Kuchnia otwarta czy zamknięta? Wady i zalety.

Kuchnia otwarta czy kuchnia zamknięta? To wybór, który trapi wiele osób remontujących mieszkanie lub dom czy kupujących nowe cztery ściany. Dlatego postanowiliśmy poruszyć ten temat i również z własnego doświadczenia przedstawić wady i zalety obydwu rozwiązań. Mieliśmy okazję korzystać z obydwu typów kuchni dlatego doskonale znamy wszelkie problemy, które mogą wynikać z użytkowania kuchni zamkniętej lub otwartej.

Kuchnia otwarta

Kuchnia otwarta jest dzisiaj zdecydowanie dużo modniejszym rozwiązaniem. Kuchnie zamknięte kojarzą nam się głównie z mieszkaniami w blokach z wielkiej płyty czy starymi domami typu kostka. Dlatego stawiając na nowoczesność często skreślamy stare rozwiązania z samego tylko powodu ich zamierzchłości. Nie dysponujemy statystykami, ale z obserwacji widzimy, że większość osób, które budują dzisiaj dom lub kupują mieszkanie decydują się na kuchnię otwartą.

Zalety kuchni otwartej

Bezdyskusyjnie zaletą kuchni otwartej jest jej nowoczesny wygląd. Dzisiaj meble kuchenne, systemy przechowywania i akcesoria są niejako dekoracją naszego domu. Dlatego otworzenie kuchni na salon i jadalnie pozwala nam cieszyć się ich wyglądem i daje całkiem nowe możliwości aranżacji przestrzeni. Również ta będzie wyglądała na dużo większą. Połączenie kuchni z salonem daje nam sporą powierzchnię, dzięki temu mamy uczucie przestronności, którego nie zyskalibyśmy stawiając ściankę działową i zamykając kuchnię na resztę domu.

Zmieniło się też samo postrzeganie jedzenia i jego przygotowywania. Kiedyś ludzie starali się oddzielić to od obecności gości w zaciszu swojej kuchni. Dzisiaj można wręcz celebrować sam proces przygotowywania przystawek i cieszyć się tym, że goście to doceniają. Nie bez powodu w najlepszych restauracjach posiłki przygotowywane są na oczach klientów. Daje nam to jeszcze jedną zaletę. Na czas przygotowywania posiłku nie jesteśmy izolowani od domowników czy odwiedzających nas przyjaciół. Spędzamy ze sobą więcej czasu, mamy przy okazji czas porozmawiać. Sami się o tym niejednokrotnie przekonaliśmy.

Mając otwartą kuchnię impreza toczyła się cały czas. Ludzie przemieszczali się między nią, a jadalnią.  Mogli nalać sobie wody, wziąć parę kostek lodu czy pomóc w przynoszeniu przystawek. Było w tym więcej współpracy i jedności. W kuchni zamkniętej zazwyczaj było tak: “nie rób już tego, posiedź z nami, wystarczy to co jest”. Mimo, iż przygotowaliśmy jeszcze ciekawe dania, napracowaliśmy się nad nimi to ostatecznie ich nie podaliśmy bo goście woleli spędzić czas wspólnie niż czekać, aż wyłonimy się ponownie z naszej kuchni. Dlatego otwarta kuchnia wpływa pozytywnie na relacje międzyludzkie z domownikami i gośćmi.

Wady kuchni otwartej

Oczywiście to samo co jest zaletą można odwrócić też w wadę. To, że kuchnia jest połączona z salonem i jadalnią sprawia, że musimy zachować w niej dużo większą czystość. Przytoczmy jeszcze raz argument imprezy. Może zebrać naczynia ze stołu i położyć w kuchni, a następnie zamknąć drzwi. Problem znika. W kuchni otwartej gdy zaniesiemy je i postawimy na blacie będą wyglądać nieestetycznie. Niech jeszcze ktoś zrobi sobie wspólne zdjęcie z brudnymi naczyniami w tle. Sukces murowany.

To samo dotyczy zapachów, które przechodzą z kuchni do salonu podczas gotowania niektórych potraw, a nie zawsze zapachy te są tym czego pożądamy w naszym salonie. W przypadku kuchni zamkniętej możemy zamknąć drzwi i otworzyć okno aby wywietrzyć szybko pomieszczenie.

Kuchnia otwarta jest trudniejsza w urządzeniu. Dlaczego? Gdy mamy dwa odrębne pomieszczenia możemy każdemu z nich nadać osobny styl i nie będziemy mieli uczucia niekoherencji. W przypadku kuchni otwartej musimy niejako zgrać wystrój salonu, jadali i kuchni w jednym.

Kuchnia zamknięta

Kuchnie zamknięte kojarzą nam się z poprzednią epoką. Jednak nie należy z góry skreślać tego rozwiązania tylko dlatego, że kojarzy nam się z czasem PRL-u i starymi domami lub mieszkaniami w bloku z wielkiej płyty. Kuchnia zamknięta ma swoje zalety i może okazać się, że to właśnie ona będzie dla ciebie lepszym rozwiązaniem.

Zalety kuchni zamkniętej

Izolacja ta jednak ma też pozytywne strony. Jeśli nie jesteście osobami, które ciągle latają ze ścierką to na pewno w waszej kuchni leży jakiś kubeb w zlewie, resztki po przygotowaniu śniadania czy po ugotowaniu obiadu. Co gdy w takiej chwili zaskoczą nas niespodziewani goście? Wstyd, ale tylko w przypadku kuchni otwartej. Gdy masz kuchnię zamkniętą gości zapraszasz do salonu i znikasz tylko na chwilę by przygotować kawę.

Kuchnia zamknięta chroni też resztę domu przed nieprzyjemnymi zapachami, które mogą powstawać podczas przygotowywania posiłków. Nikt chyba nie chce aby w jego domu pachniało smażoną rybą. Osobiście nie lubię też zapachu smażenia placków ziemniaczanych, w sumie wszystkiego co w oleju. Dlatego w takiej sytuacji warto mieć możliwość zamknięcia drzwi i otwarcia okna aby pomieszczenie się wywietrzyło.

Dowolność wystroju to kolejna z zalet kuchni zamkniętej. Możemy urządzić ją tak jak chcemy, nie musi ona tworzyć spójności z innymi pomieszczeniami. Dlatego często jest łatwiej urządzić kuchnię, która jest osobnym pomieszczeniem.

Wady kuchni zamkniętej

W opozycji do kuchni otwartej stoi oczywiście kuchnia zamknięta. Jak można łatwo wywnioskować z zalet kuchni otwartej, kuchnia zamknięta izoluje nas od życia rodzinnego. Chociaż to też jest kwestia ile tak naprawdę czasu spędzamy w kuchni i czy jesteśmy rodziną, która gotuje wspólnie czy tylko same jako kobiety to robimy. Dlatego każdą z wad i zalet należy też rozpatrzeć w odniesieniu do siebie.

Gdy mamy kuchnię zamkniętą zmniejszamy sobie poczucie przestronności dwóch pomieszczeń na raz. Nie tylko kuchnia będzie wydawać się mniejsza, ale też salon. Nie ma znaczenia, że powierzchnia łączna będzie taka sama jak przy kuchni otwartej, naszego zmysłu nie oszukamy. Dlatego kuchnia otwarta dużo lepiej sprawdzi się w przypadku małych metrażowo mieszkań, wtedy można je w ten sposób wizualnie powiększyć.

Samym utrudnieniem jest też już samo wydawanie posiłków czy wspólne spędzanie w niej czasu. Jest zazwyczaj po prostu mniej przestronna i mniej wygodna w użytkowaniu przez większa ilość osób.

Dla kogo jest kuchnia zamknięta, a dla kogo otwarta?

To tylko nasze subiektywne zdanie, ale może wiele osób je podzielić. Kuchnia otwarta jest dla osób, które gotują mniej i mają wysoki zmysł estetyczny i energię do sprzątania. Kuchnia zamknięta lepiej sprawdzi się w przypadku osób, które gotują dużo i jednocześnie nie są systematyczne w sprzątaniu.

Jeśli weźmiemy pod uwagę metraż domu czy mieszkania to kuchnia otwarta pomoże w małym metrażu złapać powietrza. Oczywiście w przypadku dużych sprawi, że będą jeszcze przestronniejsze. Kuchnia zamknięta za to za każdym razem wizualnie zmniejszy nam mieszkanie, a w przypadku bardzo małych mieszkań jak kawalerki może wręcz przyprawić o uczucie klaustrofobii.

Czy można znaleźć wyjście kompromisowe? Oczywiście, że tak. Sposobem na to jest duży otwór drzwiowy, a do tego drzwi przesuwne. Dzięki temu możemy wtedy gdy chcemy mieć kuchnię otwartą lub zamkniętą.

Skomentuj

Kuchnia otwarta czy zamknięta? Wady i zalety.