Jak pokazują statystyki, najwięcej wypadków zdarza się niestety w domu. Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym najłatwiej o możliwość ich wystąpienia. Znajduje się tam wiele niebezpiecznych przedmiotów takich jak noże czy szklane naczynia. Natomiast podczas gotowania nie trudno o poparzenie gorącymi potrawami. Zabezpieczenie kuchni jest szczególnie istotne kiedy w domu mieszkają małe dzieci, których ciekawość nie zna granic i nie raz potrafi doprowadzić do zdarzeń mających przykre konsekwencje. Poniżej podajemy kilka sprawdzonych sposobów na to jak się przed takimi wydarzeniami uchronić.
W przypadku kuchni najistotniejsze jest odpowiednie zabezpieczenie potencjalnie niebezpiecznych przedmiotów. Noże powinny być przechowywane w szufladach z blokadą uniemożliwiającą ich otwarcie małym dzieciom. Szklane naczynia, które mogą doprowadzić do skaleczenia po stłuczeniu najlepiej jest schować wysoko w szafkach, gdzie dzieci nie będą miały dostępu. Podobnie jest w przypadku apteczki. Pozornie niegroźne leki takie jak np. aspiryna, mogą być bardzo szkodliwe po zażyciu przez dzieci. Tym bardziej, że fakt przestrzegania dozwolonych dawek jest mocno wątpliwy w przypadku małoletnich.
Pierwsza pomoc
Mimo zabezpieczania ostrych narzędzi, w kuchni często dochodzi do skaleczeń podczas krojenia, tarcia warzyw, czy używania urządzeń takich jak maszynka do mięsa lub blender. O ile nie są to rany głębokie, wymagające wizyty w szpitalu i zakładania szwów, warto być przygotowanym na udzielenie sobie lub innym osobom pomocy w tym zakresie. W kuchni niezbędna jest apteczka wyposażona w:
Dobrze, aby w domowej apteczne znalazły się również leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne, ale także te przeciwko biegunce, elektrolity zapobiegające odwodnieniu oraz wapno w razie wystąpienia reakcji alergicznej.
Gotowanie to główna czynność wykonywana w kuchni podczas której może dojść do nieszczęśliwego wypadku. Podstawą jest zabezpieczanie garnków i patelni, w których gotujemy potrawy przed spadnięciem lub zdjęciem ich z kuchenni przez dzieci. Należy uważnie ustawiać je na palnikach. Niedopuszczalnym jest zostawianie gotującej się potrawy bez nadzoru, choćby chodziło o krótkie wyjście do pobliskiego sklepu. Takie zachowanie może doprowadzić nawet do pożaru. Jeśli jesteśmy już przy pożarze, warto wspomnieć o czujnikach przeciwpożarowych. Czujnik dymu Fibaro to inteligentne urządzenie, które nie tylko wykryje zadymienie, ale także niezwłocznie poinformuje nas o niechcianym zdarzeniu i uruchomi inne urządzenia mające na celu minimalizację jego szkód. Ważne jest, aby mieć świadomość, że w przypadku zapalenia się substancji oleistej, pod żadnym pozorem nie możemy gasić jej wodą! Spowoduje to powiększenie się płomienia oraz znacznie poważniejsze zniszczenia. Oprócz niebezpieczeństwa wynikającego z gotowania na kuchence należy również wspomnieć o czajniku elektrycznym. Wypełniony wrzątkiem i ściągnięty przez dziecko może spowodować u niego bolesne oparzenia i blizny widoczne nawet do końca życia. Powinien więc stać w takim miejscu, aby takie sytuacje nie były możliwe.
W kuchni niebezpieczny jest ogień, ale również woda. Zalanie może wystąpić przez nasze niedopatrzenie, kiedy zapomnimy zakręcić kran, ale także samoistnie, kiedy pęknie rura w ścianie lub zawiedzie przyłącze zmywarki. W takim przypadku również sprawdzą się inteligentne urządzenia. Czujnik zalania wykryje rozlaną wodę, poinformuje nas o tym, a jeśli jest zintegrowany z urządzeniem zamykającym główny zawór wody, odetnie jej dopływ i zabezpieczy nasze mienie przed zniszczeniem. Zalanie wodą może być uciążliwe nie tylko dla właścicieli mieszkania, ale również sąsiadów mieszkających poniżej lub obok nich. Zachęcamy więc do wykupienia ubezpieczenia OC. Jest to niewielki koszt, około 100 zł rocznie, a może uchronić nas przed dużą dawką stresu. W przypadku zalania sąsiadów ubezpieczyciel pokryje koszty malowania i wszelkich uszkodzeń wynikających z naszej winy.