Kmin rzymski jest bardzo dobrym środkiem wspomagającym utratę tkanki tłuszczowej czyli tak zwanym spalaczem tłuszczu. Kmin rzymski to przyprawa znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Możesz mówić na niego kumin co jest również poprawną nazwą tak samo jak kminek rzymski. Przyprawa ta przywędrowała do Europy z Egiptu. Znalazła wielu sympatyków ze względu na swoje walory smakowe, które poprawiają smak wielu dań zwłaszcza mięsnych. Oprócz tego stosowana była w naturalnej medycynie ze względu na liczne właściwości lecznice.
Kumin ceniony jest ze względu na zawartość żelaza, dzięki temu jest skuteczny przy leczeniu anemii. Zawartość witamin A i C wzmacnia odporność. Pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. Wspomaga trawienie oraz obniża poziom cukru we krwi co również sprzyja odchudzaniu.
Według dietetyka Artura Topolskiego badania wskazują, że osoby, które w swojej diecie miały kmin rzymski straciły 50% tkanki tłuszczowej więcej od tych, które go nie jadły. Badanie było przeprowadzone na 88 kobietach z nadwagą. Otrzymały one wskazówki dotyczące odżywiania i zredukowano im dzienne spożycie kalorii o 500. Jedna grupa jadła codziennie 140 g jogurtu roślinego z 3 g kuminu. Druga grupa była pozbawiona tego dodatku. Po trzech miesiącach okazało się, że efekty odchudzania były o połowę lepsze w przypadku kobiet, które kumin jadły. To świadczy, że jest on doskonałym spalaczem tłuszczu.
Kumin do naszej diety możemy włączyć w wielu różnych postaciach. Jest to przecież przyprawa, którą możemy stosować podczas przygotowywania posiłków. Kmin rzymski możemy wykorzystać do przygotowania naparu, dzięki któremu będziemy szybciej chudnąć. Zyskamy jednak dużo więcej bo jest on przecież bardzo korzystny dla naszego zdrowia.
Przygotowanie naparu jest bardzo proste. Możemy też zwiększyć proporcje i przygotować większą ilość herbatki aby później móc ją pić i nie przygotowywać za każdym razem nowej. Wodę należy przelać do rondelka, a następnie wsypać do niej nasiona. Podgrzewamy ją na ogniu aby zdążyła się zagotować. Gdy tylko doprowadzimy ją do wrzenia zamykamy ogień i przykrywamy ją talerzykiem na pięć minut do zaparzenia. Po tym czasie napar jest gotowy. Najlepiej jest przelać go przez sitko aby odcedzić nasiona. Taki napar najlepiej spożywać jest na ciepło, ale dla wygody możecie przygotować większą ilość naparu i przechowywać go w lodówce.
Oprócz samego odchudzania kminek wpływa pozytywnie na nasz organizm w wielu aspektach. Postanowiliśmy w punktach przybliżyć Wam jego działanie. To wszystko możecie zyskać włączając go do swojej diety.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.