Kiedy solić podczas gotowania? Wybór odpowiedniego momentu jest bardzo ważny.

Porady Data publikacji: 23 lipca 2022

Praktycznie każde danie, które przygotowujemy w trakcie gotowania solimy. Sól jest kluczową przyprawą, która nadaje smaku potrawom. Czasami jednak robimy to w złym momencie. W zależności od potrawy, którą gotujemy powinniśmy solić ją na innym etapie obróbki termicznej. W tym artykule podpowiemy Wam, kiedy solić często przygotowywane przez nas dania. 

Kiedy solić zupy?

Zupy solimy pod sam koniec gotowania. W trakcie przygotowywania zupy będziemy dodawać do niej różne składniki. Część z nich będzie słonych samych w sobie. Dlatego na początku nie wiemy jeszcze, jak dużo soli dodać, aby zupa wyszła idealnie. Jeśli się pośpieszymy, na koniec podczas ostatecznej degustacji może okazać się, że zupa jest zbyt słona.

Można ją jeszcze uratować dodając ziemniaka lub jabłko, a następnie wyjmując je po paru minutach gotowania. Wchłaniają one nadmiar soli. Jednak po co leczyć, skoro można zapobiegać. Wystarczy, że gdy zupa będzie już prawie gotowa, skosztujemy jej, a następnie doprawimy solą tak, by była idealna.

Kiedy solić wodę do gotowania makaronu?

Wodę do gotowania makaronu solimy w momencie, gdy zacznie już wrzeć. Jeśli zrobimy to wcześniej, to zwiększymy temperaturę wrzenia wody. Więcej czasu minie, nim się zagotuje. Dodatkowo część soli w tym czasie może już odparować, a wtedy makaron nie będzie odpowiednio doprawiony solą.

Kiedy solić wodę do gotowania warzyw?

Co do zasady, wodę do gotowania warzyw solimy pod sam koniec (ok. 5 minut przed końcem gotowania). W przeciwnym wypadku warzywa stracą swoją jędrność i będą mniej apetyczne. Wyjątkiem w takiej sytuacji są niektóre warzywa zielone, które solimy dopiero podane na talerzy. Tak postępujemy choćby z brokułami, które często przygotowujemy na obiad.

Kiedy solić ryby?

Ryba jest najsmaczniejsza, gdy jest wilgotna po usmażeniu lub upieczeniu. Sól pomaga zatrzymać wodę w mięsie. Dlatego ryby solimy przed gotowaniem. Dzięki temu, gdy skończymy je obrabiać termicznie, nie będą suche w środku.

Kiedy solić mięso?

Jeśli solisz mięso, a następnie pozwalasz mu jeszcze leżeć, to popełniasz błąd. Może być ono przez to twarde. Wieprzowinę solimy przed samym smażeniem, a wołowinę najlepiej dopiero po obróbce termicznej zanim ją podamy.

Podobne artykuły