Kiedy jest najlepszy moment na zamrożenie chleba?

Kuchnia Data publikacji: 06 marca 2024

Zdarza ci się wyrzucać pieczywo do kosza na bioodpady? Nigdy nie wiesz, ile chleba powinieneś kupić? Ile razy pojawiały się u ciebie wyrzuty sumienia, że do śmietnika trafia cenne pieczywo? A może twój problem polega na tym, że kupujesz za mało bochenków? Wstajesz rano, zaglądasz do chlebaka i okazuje się, że nie masz na czym ułożyć szynki? Najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest mrożenie pieczywa. Wiele osób zastanawia się, kiedy jest na to najlepszy moment.

Czas pozbyć się chlebaka – postaw na niską temperaturę

Nie musisz martwić się tym, że kupisz za dużo chleba, jeśli do jego przechowywania zaczniesz używać zamrażarki. Wystarczy, że za każdym razem, kiedy pójdziesz do piekarni, kupisz dokładnie tyle pieczywa, ile twoja rodzina jest w stanie maksymalnie go skonsumować, zanim odwiedzisz sklep kolejny raz. Zakładasz na przykład, że twoja familia liczy cztery osoby. Jeżeli w ciągu jednego dnia zjadacie mniej więcej bochenek, to na trzy dni kupujesz sztukę więcej, czyli 4 bochenki. Zawsze, kiedy wpadną niezapowiedziani goście i chcesz im podać pieczywo do kolacji, wystarczy, że wyjmiesz chleb z zamrażarki. Reguła jest prosta – kupuj tyle bochenków, żeby nie zabrakło pieczywa, nawet kiedy do twoich drzwi zapukają znajomi. Nie musisz przy tym martwić się o świeżość pieczywa. W zamrażarce są najlepsze warunki do jego przechowywania.

Kiedy najlepiej zamrozić chleb?

Jeżeli lubisz zapach i smak świeżego pieczywa, to pamiętaj, żeby trzymać się podstawowej zasady mrożenia. Chleb, podobnie jak inne produkty spożywcze, najlepiej wkładać do zamrażarki od razu po przyniesieniu ze sklepu. Możesz wtedy spokojnie cieszyć się jego smakiem i aromatem przez kolejne dni. Pamiętaj jednak, żeby nie mrozić bochenka w całości. Twoja rodzina prawdopodobnie nie da rady zjeść całego chleba podczas jednego posiłku. Najlepiej mrozić pieczywo w mniejszych porcjach. Podziel bochenek na kilka części, zapakuj do foliowych torebek lub plastikowych pojemników. Tak przygotowany chleb po prostu włóż do zamrażarki. Mrożenie zagwarantuje pieczywu świeżość, a tobie spokój o to, czy w domu jest pieczywo.

Jak rozmrozić chleb?

Martwisz się o to, że nie zdążysz sprawić, żeby chleb był gotowy do spożycia akurat, kiedy będziesz chciał go zjeść? Nic prostszego. Istnieje kilka sposobów, dzięki którym przygotowanie chleba do spożycia będzie szybkie i bezproblemowe. Pierwszym i najszybszym sposobem na rozmrożenie pieczywa jest użycie mikrofalówki. Pieczywo wystarczy umieścić w urządzeniu, ustawić na kilkadziesiąt sekund na funkcji odmrażania i świeży chleb ląduje na stole. Jeśli masz więcej czasu, możesz też rozmrozić pieczywo, wkładając je do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczywo w całości powinno tam spędzić kilkanaście minut, a temu w kromkach wystarczy zaledwie kilka chwil. Najbardziej czasochłonnym, ale zarazem ekologicznym sposobem na rozmrożenie pieczywa jest wyjęcie chleba z zamrażarki na kilka godzin przed jego konsumpcją.

Podobne artykuły