4 triki, które koniecznie musisz wypróbować w swojej kuchni!

Kuchnia Data publikacji: 30 sierpnia 2019

Przygotowaliśmy dla Was cztery kuchenne triki, które możecie wykorzystać w swojej kuchni :) Dowiecie się jak samodzielnie robić smakowe oliwy ze swoich ulubionych dodatków. Dowiesz się też co zrobić, aby mizeria była jeszcze lepsza. Poznasz również prosty sposób na sprawdzenie świeżości jajek oraz dowiesz się jak skutecznie unieruchomić deskę do krojenia.

1. Smakowe oliwy domowej roboty

Lubisz smakowe oliwy, które dodajesz do sałatek i przygotowujesz na nich inne potrawy? Możesz zrobić je sama łącząc swoje ulubione zioła. Do butelki dodaj przyprawy, ulubione dodatki np. ząbki czosnku i zioła, które muszą być suche. Następnie zalej wszystko oliwą i odstaw na 14 dni. W tym czasie oliwa nabierze odpowiedniego aromatu!

2. Jeszcze lepsza mizeria

Gdy następnym razem będziesz przygotowywać mizerię pokrój ogórki w plasterki. Wrzuć je do sitka i następnie wykonaj dwie czynności. Najpierw przelej je wrzątkiem, a potem od razu zimną wodą. Dzięki temu ogórki w mizerii będą ekstra chrupiące.

3. Jak sprawdzić czy jajko jest świeże

Nie jesteś pewna czy jajko jest nadal świeże? Jest prosty sposób aby to sprawdzić! Włóż jajko do szklanki i zalej wodą, a następnie obserwuj jak się zachowuje. Jeśli pozostaje na dnie to nadal jest dobre. Jeśli jednak uniesie się do góry to należy je wyrzucić. Jeśli zatrzyma się w połowie to nie jest ono co prawda pierwszej świeżości, ale jeśli nie masz innego, to możesz je nadal wykorzystać.

4. Unieruchomienie deski do krojenia

Masz czasem problem z deską do krojenia, która tańczy po blacie kuchennym w momencie gdy jej używasz? Utrudnia to krojenie i sprawia, że się denerwujemy. Możemy jednak w bardzo prosty sposób temu zapobiec. Wystarczy, że na blacie kuchennym pod deską położycie zwilżony ręcznik kuchenny. Jeśli go nie masz wystarczy również zwykły papierowy ręcznik zmoczony wodą.

Podobne artykuły