Jeśli jesteście kawoszami, to zdecydowanie musicie wypróbować ten sposób. Z pewnością zauważyliście, że kawa mielona z czasem wietrzeje i jej aromat oraz smak staje się coraz słabszy. Na szczęście istnieje sposób, który sprawi, iż każda kropla będzie znów źródłem najlepszej kawowej esencji.
Kawa dla wielu osób jest ulubionym napojem. Nie ma czemu się dziwić, kofeina może mieć działanie łagodnego antydepresanta. Jej picie może więc skutkować poprawą nastroju. Jest także źródłem antyoksydantów, które hamują rozwój wolnych rodników.
W wielu kulturach picie kawy to ważny rytuał społeczny. Spotkania przy kawie umożliwiają ludziom spędzanie czasu razem, dzielenie się myślami i budowanie relacji. Aby jednak móc w pełni z niej korzystać, musi być smaczna. Zwietrzała kawa niestety taka nie jest. Dlatego podpowiemy Wam, jak rozwiązać ten problem.
Trik jest bardzo prosty, a będziemy do niego potrzebować 2-3 kosteczek gorzkiej czekolady. Wystarczy, że włożymy je do pojemnika z kawą na 24 godziny, a potem wyjmiemy. Możemy je oczywiście zjeść. To, co jednak najważniejsze, to to, że dzięki temu kawa znów będzie pełna smaku oraz aromatu.
Kawa wietrzeje przez niewłaściwy sposób przechowywania. Warto więc pamiętać o kilku zasadach i zamykać mieloną kawę w szczelnym pojemniku. To, gdzie go położymy, również ma znaczenie. Nie może stać bezpośrednio na słońcu lub obok źródeł ciepła (np. piekarnika lub grzejnika).
Kawę najlepiej przechowywać w zaciemnionym i suchym miejscu. Szafka kuchenna będzie idealna, o ile nie znajduje się bezpośrednio nad kuchnią, gdzie opary mogą powodować wzrost temperatury wewnątrz niej.
Jeśli myśleliście o tym, aby wstawić kawę mieloną do lodówki, to nie jest to dobrym pomysłem. Chyba że w roli pochłaniacza nieprzyjemnych zapachów. Wtedy wystarczy wysypać trochę mielonej kawy na talerzyk i umieścić go wewnątrz urządzenia.
Pamiętaj o tym, że aby cieszyć się najlepszym aromatem kawy, najlepiej zużyć ją w przeciągu 1-2 tygodni od otwarcia.