Jak odróżnić pasternak od pietruszki?

Kuchnia Data publikacji: 04 września 2019

Pasternak i pietruszka na pierwszy rzut oka są do siebie podobne. Można jednak łatwo je odróżnić, wystarczy znać cechy charakterystyczne.

Jak odróżnić pietruszkę od pasternaku?

Pasternak

W miejscu, w którym z korzenia pasternaku wyrastają liście widoczne jest zagłębienie, które posiada ciemną otoczkę.

Pietruszka

Korzeń pietruszki jest bielszy od pasternaku. Pietruszka w miejscu, w którym wyrastają z korzenia liście nie posiada charakterystycznej ciemnej obwódki tylko lekkie zgrubienie.

Dlaczego warto jeść pasternak?

Pasternak jest nam znany od XVI wieku, gdzie królował na naszych stołach. Później trochę o nim zapomnieliśmy, ale dziś znów wraca do łask. Jest on bowiem bogaty w wartości odżywcze i ma wiele cennych dla zdrowia właściwości.

Co ciekawe, chociaż pasternak wyglądem przypomina pietruszkę, to jego smak bliższy jest marchewce. Można wykorzystać w naszej kuchni zarówno korzeń, jak i liście. Oto tylko niektóre z właściwości pasternaku, które warto znać:

  1. Pasternak poprawia trawienie
  2. Polepsza krążenie
  3. Jest bogaty w witaminy i minerały
  4. Zapobiega kamicy nerkowej
  5. Łagodzi objawy przeziębienia
  6. Łagodzi bóle miesiączkowe
  7. Dobrze wpływa na utratę wagi
  8. Płukanka z pasternaku rozwiązuje problem łupieżu
  9. Ta sama płukanka pobudzi również wzrost włosów
  10. Pasternak pomaga leczyć brak apetytu

Podobne artykuły