Pasternak i pietruszka na pierwszy rzut oka są do siebie podobne. Można jednak łatwo je odróżnić, wystarczy znać cechy charakterystyczne.
W miejscu, w którym z korzenia pasternaku wyrastają liście widoczne jest zagłębienie, które posiada ciemną otoczkę.
Korzeń pietruszki jest bielszy od pasternaku. Pietruszka w miejscu, w którym wyrastają z korzenia liście nie posiada charakterystycznej ciemnej obwódki tylko lekkie zgrubienie.
Pasternak jest nam znany od XVI wieku, gdzie królował na naszych stołach. Później trochę o nim zapomnieliśmy, ale dziś znów wraca do łask. Jest on bowiem bogaty w wartości odżywcze i ma wiele cennych dla zdrowia właściwości.
Co ciekawe, chociaż pasternak wyglądem przypomina pietruszkę, to jego smak bliższy jest marchewce. Można wykorzystać w naszej kuchni zarówno korzeń, jak i liście. Oto tylko niektóre z właściwości pasternaku, które warto znać: