Rosół to zupa mocno osadzona w naszej kulturze. Sporządzana jest z drobiu i podawana najczęściej z makaronem typu nitki. Rosół może smakować naprawdę różnie, wszystko zależy od tego kto go przygotowuje. Choć przepis jest dość prosty to zrobienie dobrego rosołu wcale nie jest takie proste i wymaga wprawy oraz dobrych składników.
Podstawowy przepis na rosół jest prosty i w zależności od tradycji w danym domu może trochę się różnić. My robimy go w całości z drobiu, ale niektórzy by wzbogacić smak dodają wołowiny. Wychodzę jednak z założenia, że rosół powinien być smaczny i tani. Nie stosujemy jednak żadnych wzmacniaczy smaku, ale poznacie dzisiaj tajemniczy składnik, który poprawi jego smak. Zacznijmy jednak od podstawowego przepis.
Taki rosół moim zdaniem jest już bardzo smaczny. Niektórzy oczywiście dodają kostkę rosołową czy magi, ale pamiętajcie, że przyprawy te zawierają glutaminian sodu. Wzmacnia on smak, ale jednocześnie uzależnia i tłumi kubki smakowe. Dlatego z czasem jedzenie smakuje nam coraz mniej i musimy używać go więcej. Jeśli więc używacie tych przypraw i nagle przestaniecie to jedzenie może wydawać się Wam mdłe. Ten rosół jest naprawdę smaczny, ale zajęło mi trochę czasu by przyzwyczaić się do rzeczy przyprawianych jedynie przyprawami, bez wzmacniaczy smaku. Jest jednak tajemniczy dodatek, który pomoże Wam wzmocnić smak zupy i będzie jeszcze lepsza.
Tym tajemniczym dodatkiem do rosołu jest jabłko oraz imbir. Pomysł ten pochodzi z Pakistanu i smakuje naprawdę Ciekawie. Gdy do zupy dodajemy warzywa, wrzucamy jedno całe jabłko i wyjmujemy pod koniec gotowania. Istotne jest to aby się nie rozpadło. W tym samym czasie możemy dodać również kawałek imbiru. Spróbujcie zrobić rosół w ten sposób :)