Już więcej nie sparzysz kapusty do gołąbków we wrzątku. Poznaj te sposoby

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-01-19

Gołąbki to popularne danie. Nadzienie wykonujemy z mięsa mielonego oraz ryżu. Następnie zawijamy je w liście białej kapusty i gotujemy. Przed zawinięciem kapustę musimy oczywiście zmiękczyć. Aby to zrobić należy sparzyć ją wrzątkiem. Najlepiej, gdy jakiś czas pogotujemy całą główkę w garnku, a następnie stopniowo będziemy zrywać zmiękczone liście.

Sposób ten jest czasochłonny i niewygodny. Bardzo łatwo jest się poparzyć. Nie jesteśmy jednak na niego skazani. Są lepsze sposoby i właśnie w tym artykule je poznacie. Przestaniecie przygotowywać kapustę do gołąbków za pomocą wrzątku!

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w kuchence mikrofalowej

Większość z nas posiada w swojej kuchni mikrofalówkę. Wykorzystujemy ją do podgrzewania potraw. Wytwarza ona fale radiowe, które oddziałują na cząsteczki wody znajdujące się w żywności. Wymusza to na nich drgania, a przez ocieranie się wytwarzają one ciepło. Dlatego bardzo szybko podgrzewa ona potrawy.

Kapusta jest warzywem bogatym w wodę. Dzięki temu po włożeniu jej do mikrofalówki szybko zostanie podgrzana. Liście zmiękną i będą gotowe do obrania ich z główki kapusty. Wystarczy, że włożymy ją do kuchenki mikrofalowej na 10 minut. Pamiętaj, aby wyjmować ją w gumowych rękawicach, gdyż może być gorąca.

Przygotowywanie kapusty do gołąbków w piekarniku

Nie masz mikrofalówki? Nic nie szkodzi. Do zmiękczenia kapusty możesz użyć piekarnika. Ten sposób jest równie prosty co poprzedni, ale niestety dłuższy. Wymaga jednak od nas mniej zaangażowania, niż tradycyjne gotowanie kapusty w garnku i odrywanie liści w trakcie. Dzięki temu w tym czasie możemy zająć się farszem do gołąbków.

Kapustę wystarczy włożyć do rękawa do pieczenia. Zawijamy go z obydwu stron, a następnie kapustę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Wyjmujemy ją po 30 minutach – uważajcie na temperaturę! Teraz już bardzo łatwo oddzielisz liście, które będą miękkie.

Jakich liści użyć do gołąbków zamiast kapusty?

Czy wiesz o tym, że zamiast białej kapusty do przygotowania gołąbków możesz użyć też innych liści? Jednym z pomysłów są liście winogron. Powinny być spore, ale nie za duże. Inaczej łyko będzie twarde, co nie będzie przyjemne podczas jedzenia. Przed zawinięciem musimy je sparzyć.

Istnieją również bardziej egzotyczne zamienniki, na które byśmy nawet nie wpadli. Gołąbki można zawinąć w liście czosnku niedźwiedziego, chrzanu, morwy białej, a nawet szczawiu. Oczywiście wielkość liści będzie ograniczała wielkość gołąbków. Warto jednak poeksperymentować, aby odkryć nowe smaki.

Podobne artykuły