Otwarte mleko trzymamy w lodówce i jest to bardzo dobrym nawykiem. Nie bez znaczenia jest jednak to, w którym miejscu lodówki je pozostawimy. Jeśli zazwyczaj stawiasz je na półkach, które znajdują się na drzwiczkach lodówki, to lepiej zmienić swój nawyk!
Półki, które znajdują się na drzwiczkach lodówki narażone są na największe wachania temperatury. W momencie otwierania lodówki temperatura drastycznie się tam zmienia. Jest ona nam również najwyższa, jeśli weźmiemy pod uwagę zamkniętą lodówkę. Dlatego jest to miejsce, które sprawdzi się w przypadku trwałych produktów spożywczych.
Otwarte mleko najlepiej przechowywać w temperaturze od 2 do 4 stopni Celsjusza. Miejsce takie znajdziemy w naszej lodówce na dolnej lub środkowej półce. Pisaliśmy o tym już w artykule, w którym wyjaśnialiśmy gdzie w lodówce jest najzimniej.
Dzięki temu dłużej zachowasz świeżość wcześniej otwartego produktu. Dotyczy to również innych produktów mlecznych takich, jak jogurty, kefiry, śmietany. Również najlepiej jest trzymać je właśnie na tej półce. Jeśli chodzi o mleko pasteryzowane, które nie zostało jeszcze otwarte, to nie musimy trzymać go w lodówce. Dzięki temu nie zajmuje nam niepotrzebnie miejsca w niej. Może leżeć na wierzchu, tak samo jak w sklepie.