Co zrobić, gdy chcemy upiec ciasto z mniejszej ilości składników, ale mamy zbyt dużą blachę do pieczenia? Z pewnością nie raz spotkaliście się z tym problemem w swojej kuchni. Na szczęście istnieje proste rozwiązanie, które możecie zastosować. Dzięki niemu ograniczycie ilość blach, które później trzeba przecież jeszcze gdzieś przechowywać.
Jednym z gadżetów, który rozwiąże problem zbyt dużej blachy do pieczenia jest przegroda ze stali nierdzewnej. Posiada ona regulację długości i można ją umieścić wewnątrz obecnej blachy, aby zmniejszyć jej pojemność.
Dzięki temu każdą blachę dostosujecie do swoich potrzeb. Nie zajmuje ona wiele miejsca podczas przechowywania, a posłuży nam przez długie lata.
To jednak nie jedyny sposób, który możemy wykorzystać. Jeśli macie w swojej kuchni folię aluminiową, to również świetnie się do tego nada.
Wystarczy wyłożyć blachę folią aluminiową tworząc ściankę, która pomniejszy jej wielkość. Aby była ona odpowiednio twarda, możemy wykorzystać kilka warstw folii złożonych ze sobą. W puste miejsce, w którym nie będzie ciasta możemy również położyć naczynie żaroodporne, aby zapewnić ochronę przed przełamaniem się ścianki z folii. Dzięki temu możemy upiec mniejsze ciasto wykorzystując zbyt dużą blachę, którą mamy w kuchni.
Do pustego miejsca możemy też wsypać ryżu lub groch. To również dobra solidna tama, która zabezpieczy ciasto przez rozlaniem się na pozostałą część blachy.
Jeśli blacha jest zbyt duża, a posiadasz inne naczynia, które nadają się do pieczenia w piekarniku, wtedy możesz je wykorzystać. Tortownica lub naczynie żaroodporne idealnie się do tego sprawdzi. W niektórych garnkach również można piec w piekarniku. Świetnie nadają się do tego garnki stalowe, które nie posiadają żadnych plastikowych elementów.