Kulinarne sztuczki, które zdradził jeden z mistrzów kuchni. Warto je poznać!

Kuchnia Data publikacji: 29 listopada 2017

Mawiają aby uczyć się od najlepszych. Dlatego dzisiaj sprawdzimy jakie rady mają dla nas mistrzowie kuchni z całego świata i poznamy ich tajemnice, którymi zechcieli się podzielić. Być może coś z nich weźmiecie dla siebie i będziecie gotować jeszcze lepiej :)

Surowa cebula

Surowa cebula dodana do sałatki czy innej potrawy ma dość mocny i ostry smak. Potrafi wiele zmienić i nie do każdego dania pasuje. Warto używać cebuli czerwonej, która dużo smaczniejsza jest jako surowa niż biała. Jednak jest jeszcze jeden trik, który warto znać. Mianowicie po pokrojeniu cebuli należy włożyć ją do lodowatej wody. Wtedy stanie się dużo lżejsza w smaku i nie będzie roztaczała aromatu, który drażni oczy. Jednak nadal będzie smaczny dopełnieniem Twojej potrawy :)

Zbyt mocna kawa

Nie zawsze uda się kupić dobrą kawę. Czasami kawa jest zbyt mocna i ma gorzki smak. Mistrzowie kuchni jednak nie mogą pozwolić sobie na to by wyrzucić duża ilość takiej kawy, dlatego stosują bardzo prosty trik. Przed zaparzeniem kawy, gdy jest już zmielona dodają do niej szczyptę soli i cynamonu. To zdecydowanie łagodzi jej smak.

Idealne mięso

Chcesz aby mięso miało idealną konsystencję? Skrobia kukurydziana i białka jajek to świetna marynata do mięsa, dzięki któremu będzie ono soczyste i delikatne. Po prostu rozpuszczające się w ustach. Dodaj trochę mąki kukurydzianej do białej z jajek i zamarynuj mięso. Pomoże to zachować wodę w środku mięsa, która podczas obróbki termicznej nie wyparuje w takiej ilości i sprawi, że mięso będzie przepyszne.

Sałatka owocowa i warzywna

Pamiętaj aby sałatkę z warzyw czy owoców solić tylko przed podaniem. W przeciwnym wypadku pozbędziesz się z warzyw nadmiaru wody. Oklapną i nie będą smaczne. A najgorsze jest to, że zamiast sałatki zrobi się zupa.

Nie masz dokładnego przepisu na ciasto?

Możesz zrobić świetne ciasto bez przepisu, albo nawet wymyślić swój własny stosując zasadę proporcji. Mąkę i cukier mieszaj w równej ilości, a jaja stosuj tak samo jak oleje. Chodzi oczywiście o wagę produktów. Maksymalna różnica w stosunku jaj do oleju może wynosić 20%.

Doskonałe jaja z płynnym żółtkiem

Zamiast używać oleju do jaj dodaj wodę. Poczekaj tylko aż białko na dnie się zetnie. Dzięki temu zyskasz genialne jajka bez przypaleń i z płynnym żółtkiem. Dokładnie jak z restauracji :)

Naczynia

W najlepszych restauracjach talerze czy miski przed podaniem podgrzewa się aby dania dłużej zachowały temperaturę. Niektóre piekarniki posiadają na to specjlaną szufladę, może twój też. Możesz je również podgrzać w piekarniku albo ustawić zmywarkę tak by skończyła je suszyć akurat gdy kończysz gotować. Do deserów pamiętaj aby schłodzić naczynia w lodówce.

Podobne artykuły