Jakie wigilijne potrawy można już zrobić i zamrozić?

Kuchnia Data publikacji: 12 grudnia 2022

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia powoli ruszają w naszych domach. Wiele osób nie chce zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Dzięki temu przed samymi świętami mamy więcej czasu dla rodziny i na odpoczynek. Już teraz możemy przygotować niektóre wigilijne dania, a następnie zamrozić je. Po rozmrożeniu nadal będą pyszne, jakbyśmy dopiero je przygotowali.

Pierogi

Pierogi po ugotowaniu można zamrozić. Dzięki temu przed samą Wigilią wystarczy wrzucić je na parę minut do wrzątku, aż wypłyną i będą świeże i gotowe do spożycia. Wcześniej ugotowane pierogi w zamrażarce możemy przechowywać przez miesiąc. To sprawia, że już teraz możemy na spokojnie je sobie przygotować, a następnie zamrozić na święta.

Jeszcze dłużej wytrzymają surowe pierogi po zamrożeniu. Je przechowywać możemy przez około trzy miesiące. Ich odgrzanie zajmie chwilę dłużej, ale nadal jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, które oszczędza nam mnóstwo czasu.

Warto pamiętać o tym, że na tej samej zasadzie możemy wcześniej zrobić uszka. Również świetnie będą smakować po rozmrożeniu i czynność ta w ogóle im nie zaszkodzi.

Jak mrozić pierogi?

Jeśli mrozimy ugotowane pierogi, najlepiej rozłożyć je obok siebie do wystygnięcia. Następnie wrzucamy je do woreczka na mrożonki, dolewamy trochę oleju i mieszamy, aby się natłuściły. Dzięki temu nie posklejają się.

Pierogi surowe mrozimy wstępnie rozkładając je w szufladzie zamrażarki na kuchennym ręczniku. Po paru godzinach możemy przerzucić je do woreczków i włożyć do szuflady zamrażarki. Dzięki temu nie posklejają się ze sobą.

Krokiety

W przypadku krokietów również mamy kilka możliwości. Możemy przygotować sam farsz i zamrozić go, a na święta usmażyć świeże naleśniki, zawinąć w nie rozmrożony farsz i usmażyć w panierce z bułki tartej. Dzięki temu będą smakowały jak całkowicie świeżo przygotowane.

Oczywiście krokiety możemy też przygotować i zamrozić w całości. Warto jednak nie panierować ich, a jedynie zawinąć. Następnie rozmrozić je, obtoczyć w panierce i usmażyć. Aby się rozmroziły wystarczy dzień wcześniej przełożyć je z zamrażarki do lodówki.

Czy zamrożenie już usmażonych krokietów będzie błędem? Nie. Ale wówczas najlepiej odgrzać je w piekarniku, gdyż ponownie smażone zbyt mocno mogą nasiąknąć tłuszczem i się przypalić. Odgrzane w piekarniku są jednak nadal chrupiące i pyszne.

Makowce

Makowce to ciasta, które doskonale smakują po rozmrożeniu. Jedyne o czym musimy pamiętać, to aby dekorować go dopiero po rozmrożeniu. Do zamrażarki wkładamy go dopiero po wystudzeniu. Aby go rozmrozić, wystarczy wcześniej wyjąć go do temperatury pokojowej. To samo możemy zrobić z keksem, pierniczkami, a nawet z sernikiem! Wszystkie ciasta ozdabiamy dopiero po rozmrożeniu.

Bigos

Bigos jest kolejnym ze świątecznych dań, które możemy zrobić wcześniej. Można go zamrozić, ale naszym zdaniem dużo lepiej jest go zawekować. Jak wekować bigos pisaliśmy już w jednym z naszych poradników.

Większa ilość bigosu zamknięta w słoikach przyda nam się nie tylko na święta, ale również na nowy rok czy późniejsze obiady. Jeśli nie mamy czasu gotować, wystarczy otworzyć jeden ze słoików i odgrzać bigos w rondelku. Warto podczas tej czynności dodać trochę wody, ale nie za wiele.

Paszteciki

Paszteciki są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Nie musimy zostawiać ich przygotowania na ostatnią chwilę. Możemy zamrozić je po upieczeniu, a po rozmrożeniu będą smaczne, jak świeże. Możemy też rozmrozić je w piekarniku, aby były ciepłe.

Podobne artykuły