Jakie błędy popełniamy podczas mrożenia mięsa

Kuchnia Data publikacji: 06 kwietnia 2024

Wiele osób decyduje się na zamrażanie mięsa, w celu wykorzystania go później. Łatwo jednak w całym procesie popełnić błędy, które są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Zobacz kilka porad dotyczących mrożenia.

Najczęstsze błędy podczas mrożenia mięsa

  • Do zamrażarki pod żadnym pozorem nie wolno wkładać gorącego, a nawet lekko ciepłego mięsa. Możesz w ten sposób stracić nie tylko żywność, ale również zepsuć urządzenie. Jedzenie oddaje ciepło, podnosi temperaturę w najbliższym otoczeniu, a to może spowodować zepsucie także pozostałej żywności. Zanim zdecydujesz się na zamrożenie mięsa, porządnie je wystudź.
  • Nie wolno mrozić mięsa, które przez długi czas znajdowało się w temperaturze pokojowej. Może dojść w tym procesie do rozwoju groźnych bakterii.
  • W zamrażarce nie powinny znaleźć się pakunki z mięsem bez podpisania ich datą. Zapominając o tym aspekcie, nie będziesz wiedzieć, które sztuki należy zjeść w pierwszej kolejności.
  • Niezalecane jest zamrażanie mięsa w opakowaniu ze sklepu. Najczęściej znajduje się w nim specjalna wkładka odpowiedzialna za wchłanianie płynów, w zamrażarce może spowodować rozwój bakterii.

Jak długo można mrozić mięso?

Według ekspertów, w domowych zamrażarkach mięso można przechowywać przez następujący czas:

  • mięso wołowe i cielęce — do 8 miesięcy,
  • mięso wieprzowe — do 6 miesięcy,
  • mięso mielone — do 2 miesięcy,
  • mięso drobiowe — do 3 miesięcy
  • baraninę — do 9 miesięcy,
  • mięso z królika — do 8 miesięcy,
  • dziczyznę — do 12 miesięcy.

Mrozić można każdy rodzaj mięsa, nawet wcześniej ugotowane. Jest to lepsze rozwiązanie, niż wyrzucenie go na śmietnik, gdy mamy świadomość, że nie będziemy w stanie zjeść go na świeżo.

Jak rozpoznać, że zamrożone mięso jest zepsute?

Bardzo rzadko zdarza się, aby zepsuły się produkty głęboko zamrożone. Natomiast, jeżeli ich data ważności upłynęła, nie należy ich spożywać.

Nigdy nie wolno jeść mięsa, co do którego mamy podejrzenie, że uległo zepsuciu. Należy je wyrzucić, ponieważ spożycie może wywołać zatrucie pokarmowe lub inne nieprzyjemne dolegliwości.

Bardzo łatwo można rozpoznać mięso, które po rozmrożeniu nie nadaje się do spożycia. Przede wszystkim jego zapach jest bardzo nieładny, odrzucający. Jest w dodatku obślizgłe w dotyku, a jego barwa jest brunatna.

Zepsute mięso jest lepkie, ze względu na dużą zawartość bakterii. Stanowi źródło toksyn i jest niebezpieczne dla zdrowia.

Zanim zdecydujesz się na zamrożenie mięsa, pamiętaj o zaznaczeniu jego daty ważności. W większości przypadków są to 2-3 miesiące.

Jak przechowywać mięso, aby nie uległo zepsuciu?

Przede wszystkim, temperatura w zamrażarce powinna być na poziomie minimum -18°C. Im niższa, tym wolniej zachodzą procesy psucia.

Rozmrażanie mięsa należy przeprowadzić w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej. W ten sposób można ograniczyć namnażanie bakterii.

Mięso należy zamknąć w szczelnym opakowaniu, co chroni je przed utratą wilgoci, utlenianiem tłuszczów oraz przed zanieczyszczeniami.

Niewłaściwe przechowywanie produktów spożywczych, w szczególności mięsa, może mieć bardzo poważne skutki dla naszego zdrowia, dlatego warto stosować się do powyższych zasad. Unikniesz m.in. zatrucia pokarmowego.

Podobne artykuły