18 pomysłów na ciekawe podanie jajek na Wielkanoc

Kuchnia Data publikacji: 09 kwietnia 2017 / Aktualizacja: 2024-02-13

Wielkanoc to czas, kiedy tradycyjne potrawy i dekoracje nabierają szczególnego znaczenia. Jajka, symbol życia i odrodzenia, są nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Oto 18 pomysłów, które sprawią, że podanie jajek stanie się nie tylko smaczne, ale i niezwykle atrakcyjne wizualnie.

1. Jajka faszerowane awokado

Delikatne jajka faszerowane kremowym awokado to połączenie klasyczne i nowoczesne. Dodatek świeżej kolendry i limonki nada im meksykański akcent.

2. Jajka w koszulkach na szpinaku

Eleganckie i zdrowe – jajka w koszulkach podane na łóżku z lekko podduszonego szpinaku z dodatkiem czosnku i oliwy z oliwek.

3. Jajka zapiekane w awokado

Pół awokado z wydrążonym miejscem na jajko, zapieczone z ulubionymi przyprawami, to sposób na prosty, ale efektowny posiłek.

4. Barwione jajka naturalnymi barwnikami

Użyj buraków, cebuli, kurkumy lub czerwonej kapusty, by nadać jajkom piękne, naturalne kolory. To ekologiczne i zdrowe rozwiązanie.

5. Jajka Mimosy

Klasyczne jajka faszerowane z dodatkiem tuńczyka, majonezu i drobno posiekanej pietruszki, posypane żółtkiem na wierzchu dla efektu „mimosy”.

6. Jajka w szklankach

Małe szklanki wypełnione warstwami sałatki z jajek, awokado, majonezu i przypraw. Idealne na eleganckie śniadanie wielkanocne.

7. Jajka z kawiorem

Dla odrobiny luksusu – jajka na twardo z kropelką kremowego majonezu i czarnym kawiorem na wierzchu.

8. Jajka w nestach z makaronu

Ugotuj jajka na twardo, a następnie umieść je w „gniazdach” z chrupiącego makaronu spaghetti zapieczonego z serem.

9. Jajka z sosem holenderskim

Podaj jajka w koszulkach z aksamitnym sosem holenderskim i posypką z drobno posiekanego koperku.

10. Jajka faszerowane pastą z łososia

Delikatna pasta z wędzonego łososia i serka śmietankowego jako farsz do połówek jajek na twardo.

11. Jajka dekorowane wzorami z ziół

Przed gotowaniem jajka owiń świeżymi liśćmi ziół i włóż do rajstop, by po ugotowaniu uzyskać na nich naturalne wzory.

12. Jajka w marynacie pikantnej

Jajka na twardo zanurzone w pikantnej marynacie z octu, cukru, soli, chili i ziół.

13. Jajka z szynką parmeńską

Owiń połówki jajek na twardo cienkimi plasterkami szynki parmeńskiej dla wykwintnej przekąski.

14. Jajka z guacamole

Klasyczne jajka faszerowane pikantnym guacamole z dodatkiem pomidora, cebuli i kolendry.

15. Jajka w bekonie

Jajka na twardo owinięte plastrami bekonu i krótko zapieczone, by bekon stał się chrupiący.

16. Jajka z ziołowym pesto

Jajka na twardo podane z domowym pesto z bazylii, pietruszki i orzechów piniowych.

17. Jajka w panierce z sezamu

Jajka na twardo obtoczone w majonezie, a następnie w białym lub czarnym sezamie.

18. Jajka w sosie curry

Jajka na twardo podane w pikantnym sosie curry z dodatkiem świeżej kolendry.

Te pomysły na podanie jajek na Wielkanoc z pewnością zachwycą Twoich gości i sprawią, że świąteczny stół będzie nie tylko smaczny, ale i niezwykle atrakcyjny. Eksperymentuj z różnymi składnikami i technikami, by stworzyć własne, unikalne przepisy.

Podobne artykuły