Jak zdrowo grillować? Porady, które musisz poznać!

Zdrowie Data publikacji: 22 lipca 2019 / Aktualizacja: 2024-09-10

Lato to czas, w którym bardzo często odpalamy grilla. Jest to wygodny sposób przygotowywania posiłków np. podczas wypraw na camping czy pod namiot. Jednak niesie on za sobą pewne niebezpieczeństwa. Dlatego warto wiedzieć jak grillować zdrowo.

1. Przechowuj produkty w niskiej temperaturze

Produkty, które zamierzasz grillować powinny być przechowywane w niskiej temperaturze. Dlatego na biwak najlepiej wziąć ze sobą lodówkę samochodową i tam je trzymać. Wyjmujemy je na wierzch dopiero gdy zaczynamy grillować. W ten sposób unikniemy zatrucia pokarmowego, które mogłoby skutecznie uprzykrzyć nam wakacje.

2. Używaj osobnych przyborów

To co jest nieupieczone nie powinno mieć styczności z tym co już jest przygotowane. Dlatego należy używać osobnych talerzy, misek czy szczypiec do grilla. W ten sposób również zmniejszamy ryzyko zatrucia. Bakterie mogą rozwijać się na samych przyrządach mimo, iż mięso było świeże.

3. Grilluj na wyższej półce

Mięso musi być upieczone, a nie jedynie przypieczone z zewnątrz. Dlatego równomiernie rozłóż brykiet, a następnie ustaw potrawy wyżej tak by się powoli opiekały, ale nie przypaliły. Gdy naciśniesz mięso nie powinien wyciekać z niego czerwony sok. To oznacza, że jest jeszcze niedopieczone.

4. Przygaszaj płomienie

Warto przygotować sobie butelkę z wodą. W nakrętce robimy dziurkę i w ten sposób dogaszamy buchające płomienie. Grillować powinno się nad żarem, nigdy nie dopuszczamy sytuacji gdy pożywienie ma styczność z płomieniami.

5. Nie stosuj podpałek parafinowych

Staraj się by podpałka była jak najbardziej naturalna. Stosowanie parafiny sprawia, że ta przenika potem do żywności co jest bardzo niezdrowe. Nawet zwykła szara podpałka zawiera parafinę.

6. Nie wrzucaj do grilla gałązek

Podczas grillowania na biwaku zdarza się, że do grilla dodajemy gałązki czy szyszki. Ładnie się palą, mogą nawet dodać ciekawego aromatu potrawą. Niestety dym przenikający do jedzenia będzie toksyczny. Z tego względu najlepiej też używać jedynie węgla drzewnego.

 7. Zawsze używaj tacek

Tacki nie powstały bez powodu. Dzięki nim tłuszcz, który wytapia się z mięsa nie trafia do ognia, a pozostaje w specjalnych kanalikach. Jego spalanie uwalnia toksyczne związki, które następnie przenikają do żywności.

8. Dobrze rozpal grilla

Nie śpiesz się. Nie kładź mięsa na grilla zbyt szybko. Poczekaj, aż węgiel dobrze się rozpali. Optymalna temperatura jest bardzo ważna aby mięso dobrze się upiekło, a do tego nie przesiąkło dymem.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły