Pieczarki podczas smażenia ciemnieją i jest to całkowicie normalnym zjawiskiem. Zazwyczaj nam to nie przeszkadza, nie wpływa to na ich smak. Jeśli jednak szykujemy nasze popisowe danie dla gości, to poczerniałe pieczarki mogą całkowicie zrujnować jego estetykę. Można temu zapobiec.
Jest to wynikiem dwóch błędów, które popełniamy. Nie niszczą one smaku pieczarek, ale sprawiają, że tracą zbyt wiele wody, a przez to ciemnieją. Jedną kwestią jest zbyt długie smażenie. Pod wpływem wysokiej temperatury woda szybko odparowuje. Im dłużej będziemy je smażyć, tym ciemniejsze będzie się stawał kolor pieczarek.
Drugim błędem jest zbyt szybkie solenie ich. Pieczarki powinno solić się dopiero podczas podawania ich. Sól wyciąga wodę, a więc jeśli posolimy je podczas smażenia, wtedy jeszcze szybciej będą ciemniały.
Nie wpływa to negatywnie na ich smak, ale z pewnością sprawia, że stają się one mniej atrakcyjne wizualnie. Jeśli stanowią istotny dodatek do potrawy, to wtedy może ona przez to wyglądać mniej apetycznie. Dlatego podpowiemy Wam, jak zapobiec czernieniu pieczarek podczas smażenia.
Wiemy już, jakie błędy sprawiają, że pieczarki ciemnieją podczas smażenia. Jeśli chcemy zachować ich jasny kolor, to powinniśmy smażyć je krótko. Pieczarki należą do grzybów jadalnych nawet na surowo, dlatego nie musimy się martwić tym, że nam zaszkodzą. Zdejmujemy je z patelni w momencie, gdy ładnie się zarumienią.
Ważny jest również moment posolenia pieczarek. Robimy to dopiero wtedy, gdy pieczarki będą już usmażone. Przed samym smażeniem najlepiej jest też nie myć ich, a jedynie obrać. Chociaż i to nie jest konieczne, bo pieczarek do jedzenia wcale obierać nie trzeba. Jeśli wolimy, możemy lekko je oczyścić i od razu pokroić.