Jak zachować świeżość żywność na dłużej?

Kuchnia Data publikacji: 03 listopada 2018

Niestety jesteśmy w niechlubnej czołówce krajów Europy, które marnują najwięcej żywności. Co roku wyrzucamy praktycznie 2 mln ton żywności. Dlatego warto zmienić coś w swoim podejściu i starać się zjadać produkty zanim minie ich termin przydatności do spożycia. W przypadku innych produktów możemy postarać się zachować ich świeżość na dłużej aby móc jeszcze przygotować z nich posiłek.

Jak zachować świeżość żywności na dłużej

Sposobem na to jest hermetyczna zgrzewarka. Kiedyś urządzenia tego typu były duże i drogie, dzisiaj mają już kompaktowe rozmiary i niewielką cenę, dlatego każda z nas może mieć je w swojej kuchni. Wydatek taki szybko się zwróci bo dzięki niemu nie wyrzucisz całej masy jedzenia, które później musiałabyś kupić ponownie.

Jak działa takie urządzenie?

Posiada ono pompę próżniową, która wysysa powietrze z woreczka, a następnie szczelnie go zamyka za pomocą zgrzewania brzegów. To sprawia, że produkty tak przechowywane przydatne są do spożycia nawet pięć razy dłużej. W ten sposób możesz pakować mięso, warzywa, ryby czy nawet gotowe potrawy. Wystarczy podpiąć ją do prądu, włożyć żywność do woreczka i brzegi wsadzić do urządzenia. Można w niej korzystać z woreczków do pakowania próżniowego lub zwykłych, ale grubych torebek foliowych. Warto jednak zaopatrzyć się w specjalne woreczki, które nie są wcale drogie. Za 100 sztuk zapłacimy nie więcej niż 20 zł, a wystarczą nam one na naprawdę długo.

Specjalny koszyk w lodówce

Kolejnym fajnym sposobem, który tym razem nie wymaga żadnych inwestycji, jest położenie w lodówce specjalnego koszyka, do którego będziemy wkładać rzeczy z kończącym się terminem przydatności do spożycia. Dołącz do niego karteczkę „zjedz mnie najpierw” i uczul domowników by sięgali po te produkty w pierwszej kolejności. Gdy natomiast zauważą, że czemuś data ważności już się kończy, niech produkt ten wyląduje w tym koszyku.

Odpowiednio przechowuj żywność

To również bardzo ważne, bo dzięki temu będzie ona dłużej świeża. Produkty, których świeżość jest najtrudniej zachować powinny być umieszczone w środkowej części lodówki, gdzie temperatura jest stała i najmniejsza. Poniżej znajduje się ilustracja, która pokazuje jak najlepiej jest przechowywać różne produkty w lodówce.

Odpowiednio czytaj etykiety

Czy wiesz o tym, że zwrot „najlepiej spożyć do„, a „najlepiej spożyć przed” oznacza coś innego. W przypadku pierwszego, informacja jest prosta. Po upływie tej daty nie powinniśmy już spożywać danego produktu. Jednak gdy informacja mówi nam, że najlepiej spożyć produkt przed jakąś datą, to oznacza to, że wcale po upłynięciu tej daty nie jest on zepsuty. Chyba, że wcześniej go otworzyliśmy i zostawiliśmy.

Podobne artykuły