Blacha do pieczenia to niezbędny elementem wyposażenia każdego piekarnika. Umożliwia przyrządzanie ciast, ciasteczek oraz dań obiadowych. Regularne jej czyszczenie jest niezwykle istotne, w celu pozbycia się tłuszczu oraz spalenizny. Dostępnych jest kilka niezawodnych sposobów, dzięki którym blacha wygląda jak nowa.
Blachy, które stanowią wyposażenie piekarnika, wyróżniają się szerokim zastosowaniem. Z ich pomocą można upiec ciasto, przyrządzić dania obiadowe oraz różne inne potrawy. Ustawia się na nich formy do ciasta, naczynia żaroodporne, ale również bezpośrednio umieścić można produkty na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej.
Na blachę w trakcie pieczenia skapnąć może tłuszcz, ciasto czy innych fragment potrawy. W wyniku działania wysokiej temperatury składniki przyklejają się do powierzchni, a po dłuższym czasie spiekają się na węgiel. Blacha po pewnym czasie użytkowania wygląda bardzo nieestetycznie, jest idealnym środowiskiem do rozwoju bakterii i drobnoustrojów.
Aby wyczyścić blachę do pieczenia, musisz wyposażyć się w odpowiednie narzędzia i materiały. W zależności od stopnia zabrudzenia możesz korzystać z różnych produktów. Oto najpopularniejsze domowe sposoby czyszczenia blachy do pieczenia:
Powierzchnię blachy do pieczenia możesz wyczyścić powyższymi składnikami, stosując gąbkę lub szczoteczkę do zębów, a całość osuszysz ściereczką z mikrofibry lub papierowym ręcznikiem. Wypróbuj domowe sposoby do czyszczenia, zanim sięgniesz po profesjonalne środki chemiczne.