Ile jajek do kotletów mielonych? Istnieje prosta zasada

Kuchnia Data publikacji: 09 grudnia 2022

Kotlety mielone to jeden z bardzo popularnych dodatków do obiadów. Najczęściej przygotowujemy je z mięsa wieprzowego, ale również możemy zrobić je na pazie wołowiny lub drobiu. Drobiowe kotlety mielone będą z pewnością mniej kaloryczne, ale za to dużo suchsze w środku. Dlatego mięso wieprzowe wydaje się w tym przypadku najlepszym wyborem pod względem ceny oraz jakości.

Przygotowanie kotletów mielonych jest bardzo proste. Będziemy potrzebować do tego suchych kajzerek, mleka, mięsa mielonego, cebuli, bułki tartej i oczywiście jajek. Zazwyczaj proporcje dobieramy na podstawie obserwacji konsystencji masy z mięsa mielonego. często jednak powstaje pytanie – ile jajek powinniśmy dodać?

Ile jajek dodać do kotletów mielonych?

Zasada jest bardzo prosta. Jeśli ją zapamiętasz, to już nigdy nie będziesz mieć problemu z doborem odpowiedniej ilości jajek. Wystarczy zapamiętać następującą proporcję: 1 jajko na 0.5 kg mięsa mielonego.

Przepis na kotlety mielone

Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w zupełności wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.

Składniki

  • 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Bułkę zalej ciepłym mlekiem i odstaw do namoczenia
  • Odsącz bułkę, a mleko wylej
  • Dodaj do niej mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko, sól oraz pieprz
  • Dobrze wymieszaj, a wrazie potrzeby dosyp bułki tartej
  • Uformuj z mięsa kotlety, a następnie obtocz w bułce tartej
  • Smaż na oleju z dwóch stron, aż do zarumienienia

Podobne artykuły