Kotlety mielone to jeden z bardzo popularnych dodatków do obiadów. Najczęściej przygotowujemy je z mięsa wieprzowego, ale również możemy zrobić je na pazie wołowiny lub drobiu. Drobiowe kotlety mielone będą z pewnością mniej kaloryczne, ale za to dużo suchsze w środku. Dlatego mięso wieprzowe wydaje się w tym przypadku najlepszym wyborem pod względem ceny oraz jakości.
Przygotowanie kotletów mielonych jest bardzo proste. Będziemy potrzebować do tego suchych kajzerek, mleka, mięsa mielonego, cebuli, bułki tartej i oczywiście jajek. Zazwyczaj proporcje dobieramy na podstawie obserwacji konsystencji masy z mięsa mielonego. często jednak powstaje pytanie – ile jajek powinniśmy dodać?
Zasada jest bardzo prosta. Jeśli ją zapamiętasz, to już nigdy nie będziesz mieć problemu z doborem odpowiedniej ilości jajek. Wystarczy zapamiętać następującą proporcję: 1 jajko na 0.5 kg mięsa mielonego.
Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w zupełności wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.