Właściwości liści laurowych – dlaczego warto je mieć zawsze w kuchni?

Kuchnia Data publikacji: 14 lipca 2019

Masz w swojej kuchni liście laurowe? To bardzo dobrze. Nie tylko nadadzą smaku gotowanym przez Ciebie potrawom, ale również mają wiele innych ciekawych zastosowań, które możesz wykorzystać w swoim domu.

Zastosowania liści laurowych

  1. Palenie liści laurowych – neutralizuje brzydkie zapachy
  2. Olejek z liści laurowych – pomaga przy artretyzmie, bólach mięśni i grypie
  3. Na żylaki – możesz wykonać kurację lecznicą na żylaki wykorzystując liście laurowe
  4. Herbata z liści laurowych wspomaga odchudzanie
  5. Żucie liści laurowych zabija nieprzyjemny zapach z ust
  6. Napar z liści laurowych pomaga na trądzik
  7. Inhalacja naparem z liści laurowych pomaga na ból głowy
  8. Napar z liści laurowych pomaga na łupież
  9. Napar z liści laurowych pomaga na niestrawność
  10. Przygotujcie napar i zostawcie w pokoju do parowania, pomaga oczyścić powietrze

Pamiętaj by nie przesadzać z ilością naparu spożywanego z liści laurowych. Ma on silne działanie, a nadmiernie stosowany może doprowadzić do krwotoku wewnętrznego. Unikać powinny go też kobiety w ciąży i karmiące piersią. Napar przygotowujemy z porcji 10 liści laurowych na trzy szklanki wody. Pijemy maksymalnie pół szklanki naparu dziennie. Po dwóch tygodniach należy zrobić miesięczną przerwę.

Podobne artykuły