Jak usunąć pestycydy z owoców, które zamierzamy zjeść

Kategoria: Zdrowie
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2019-01-28

Jak usunąć pestycydy z owoców? Pestycydy to nic innego jak środki chemiczne, które stosowane są w rolnictwie w celu ochrony upraw przed szkodnikami. Niestety są one również potencjalnie szkodliwe dla nas. Mogą wywoływać raka, wpływać na płodność czy obniżać odporność. Dlatego pestycydy nie powinny być obecne w ostatecznym produkcie, ale niestety często tam się znajdują. W 2014 r. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych stwierdził, że 3/4 wszystkich analizowanych przez nich próbek zostało skażonych pestycydami.  Z tego powodu wszyscy eksperci zalecają spożywanie wyłącznie produktów ekologicznych.

Jak usunąć pestycydy z owoców

Najczęściej pestycydy znajdziemy w takich produktach jak winogrona, szpinak, pomidory, czereśnie, ziemniaki, truskawki, jabłka, seler, słodka papryka i nektarynki. Najmniej znajdziemy ich w awokado, kiwi, bakłażanach, kapuście, cebuli, kukurydzy, ananasie i papai.

Oczywiście nie oznacza to, że mamy z nich rezygnować. Po prostu musimy zmienić swoje nawyki i przed zjedzeniem owoców czy warzyw dobrze je oczyścić w sposób taki, który pozwala nam jednocześnie usunąć z nich resztki pestycydów.

Aby to zrobić najkorzystniej jest wykorzystać biały ocet. Wykonujemy 10% roztwór octu mieszając go z wodą np. 9 szklanek wody i 1 szklanka octu. Do takiego roztworu wrzucamy owoce i pozostawiamy je na 20 minut. Po tym czasie możemy je wyjąć i dokładnie opłukać bieżącą wodą. Taka czynność pozwala usunąć 70% pestycydów.

Źródło artykułu: http://www.healthyfoodteam.com/how-to-remove-pesticide-from-your-produce/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły