Piece na ekogroszek wciąż cieszą się w Polsce dużym zainteresowaniem. Konsumenci upodobali sobie szczególnie kotły z automatycznym podajnikiem. To w pełni zrozumiała decyzja, ponieważ zapewnia komfort i wygodę. Po załadowaniu pojemnika i rozpaleniu pieca, na kilka dni staje się on urządzeniem praktycznie bezobsługowym. Kwestią dyskusyjną może być natomiast rozpalanie kotła zasypanego ekogroszkiem, ponieważ nie każdy jego użytkownik przestrzega dobrych praktyk.
Rozpalanie kotła na ekogroszek nie jest trudne, aczkolwiek przebiega nieco inaczej niż w przypadku klasycznego pieca. Cały proces można sprowadzić do kilku kroków. Warto skupić się na najbardziej efektywnej metodzie, a więc rozpalaniu pieca „od góry”. Korzystanie z niej niesie ze sobą mnóstwo korzyści, tj.:
Podczas rozpalania kotła tą metodą, żar pojawia się w górnej części paleniska i stopniowo przechodzi na dół. To metoda powszechnie rekomendowana w Europie Zachodniej. Od pewnego czasu zyskuje na popularności również w Polsce. Rozpalanie pieca „od góry” zaleca nawet Ministerstwo Środowiska, podobnie jak i inne organizacje (m.in. Cech Zdunów Polskich, Krajowa Izba Kominiarzy).
W nowoczesnych kotłach na ekogroszek wystarczy ustawić żądaną temperaturę, a system sam dobierze wszystkie parametry. Dotyczy to kotłów piątej klasy, które mają automatyczny podajnik i zapewniają możliwość utrzymania pożądanej temperatury. Jest to możliwe dzięki regulatorom i czujnikom, działającym w zakresie temperatur od -50 do 70 stopni Celsjusza. Parametry związane z temperaturą wody i procesem spalania użytkownik zapisuje w sterowniku zamontowanym przy kotle.
Żeby rozpalić kocioł na ekogroszek, w usypanym kopczyku można też zrobić niewielkie wgłębienie. W nim ułożyć rozpałkę, a następnie posypać całość dwoma garściami pelletu. Rozpałka powinna zapalić się mocnym płomieniem, później zapali się pellet, w końcu – także ekogroszek. Użytkownik powinien jedynie ustawić niewielki nadmuch, a gdy płomienie wypełnią całe palenisko – zwiększyć dopływ powietrza.
Żeby kocioł na ekogroszek działał prawidłowo – podobnie jak w każdym innym piecu – kluczowe jest dobranie optymalnych ustawień. Na początku, gdy są one ustawione fabrycznie, nie ma potrzeby ich zmieniania. Taka konieczność może pojawić się dopiero wówczas, kiedy uwidocznią się nieprawidłowości, piec nie będzie pracował z maksymalną wydajnością. Warto zatem zwrócić uwagę na kilka kwestii. Nie ma powodów do niepokoju, jeżeli:
Rozpalanie kotła na ekogroszek nie jest zadaniem szczególnie trudnym. Po rozpaleniu piec na długie dni lub nawet tygodnie staje się urządzeniem w zasadzie bezobsługowym. Nowoczesne piece grzewcze na ekogroszek są w pełni zautomatyzowane i łatwe w obsłudze.
Ważniejsze jest, żeby unikać błędów podczas zakupu i przechowywania materiału opałowego. Ekogroszek powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła i spełniać normy oraz wymagania jakościowe. Przede wszystkim nie może być zanieczyszczony, wilgotny ani mokry, co najczęściej jest rezultatem przechowywania go w niewłaściwych warunkach.
Jeśli zastosowany ekogroszek jest dobrej jakości, jego spalanie nie powinno sprawiać użytkownikowi najmniejszych problemów. Wystarczy pamiętać o czyszczeniu podajnika, a po rozpaleniu pieca – ustawieniu pożądanej temperatury.