Jak rozpalić piec na ekogroszek? Wyjaśniamy krok po kroku!

Porady Data publikacji: 23 września 2022

Piece na ekogroszek wciąż cieszą się w Polsce dużym zainteresowaniem. Konsumenci upodobali sobie szczególnie kotły z automatycznym podajnikiem. To w pełni zrozumiała decyzja, ponieważ zapewnia komfort i wygodę. Po załadowaniu pojemnika i rozpaleniu pieca, na kilka dni staje się on urządzeniem praktycznie bezobsługowym. Kwestią dyskusyjną może być natomiast rozpalanie kotła zasypanego ekogroszkiem, ponieważ nie każdy jego użytkownik przestrzega dobrych praktyk.

Rozpalanie kotłów na ekogroszek metodą „od góry”

Rozpalanie kotła na ekogroszek nie jest trudne, aczkolwiek przebiega nieco inaczej niż w przypadku klasycznego pieca. Cały proces można sprowadzić do kilku kroków. Warto skupić się na najbardziej efektywnej metodzie, a więc rozpalaniu pieca „od góry”. Korzystanie z niej niesie ze sobą mnóstwo korzyści, tj.:

  • znaczący spadek emisji pyłów (nawet o 50%);
  • znaczący spadek emisji benzo-a-pirenu (nawet o 25%);
  • mniejsze ryzyko wybuchu gazów;
  • mniejsze ryzyko pożaru komina.

Podczas rozpalania kotła tą  metodą, żar pojawia się w górnej części paleniska i stopniowo przechodzi na dół. To metoda powszechnie rekomendowana w Europie Zachodniej. Od pewnego czasu zyskuje na popularności również w Polsce. Rozpalanie pieca „od góry” zaleca nawet Ministerstwo Środowiska, podobnie jak i inne organizacje (m.in. Cech Zdunów Polskich, Krajowa Izba Kominiarzy).

Rozpalanie kotła na ekogroszek w 10 krokach

  1. Sprawdzenie opału – spalany ekogroszek obowiązkowo musi być suchy i wysokiej jakości. Mokry opał trudno rozpalić, poza tym sprzyja osadzaniu się pary wodnej w przewodzie kominowym. Skutkuje to obniżeniem ciągu i spadkiem temperatury w budynku. Spalanie ekogroszku o zbyt dużej zawartości wody (powyżej 12%) może też doprowadzić do awarii pieca.
  2. Zaprogramowanie mocy wentylatora i wpuszczenie określonej ilości powietrza do komory spalania – zgodnie z instrukcją obsługi kotła;
  3. Oczyszczenie podajnika z zanieczyszczeń, powstałych w procesie spalania;
  4. Załadowanie ekogroszku do podajnika;
  5. Włączenie trybu pracy ręcznej – podajnik powinien przenieść część paliwa do retorty;
  6. Otwarcie drzwiczek kotła;
  7. Ułożenie podpałki na ekogroszku – najlepiej użyć naturalnej podpałki do grilla, resztek drewna lub wiórów;
  8. Podpalenie podpałki;
  9. Włączenie trybu automatycznego;
  10. Wybór optymalnych ustawień (czas przedmuchu, podawania paliwa, postoju i moc nadmuchu).

W nowoczesnych kotłach na ekogroszek wystarczy ustawić żądaną temperaturę, a system sam dobierze wszystkie parametry. Dotyczy to kotłów piątej klasy, które mają automatyczny podajnik i zapewniają możliwość utrzymania pożądanej temperatury. Jest to możliwe dzięki regulatorom i czujnikom, działającym w zakresie temperatur od -50 do 70 stopni Celsjusza. Parametry związane z temperaturą wody i procesem spalania użytkownik zapisuje w sterowniku zamontowanym przy kotle.

Żeby rozpalić kocioł na ekogroszek, w usypanym kopczyku można też zrobić niewielkie wgłębienie. W nim ułożyć rozpałkę, a następnie posypać całość dwoma garściami pelletu. Rozpałka powinna zapalić się mocnym płomieniem, później zapali się pellet, w końcu – także ekogroszek. Użytkownik powinien jedynie ustawić niewielki nadmuch, a gdy płomienie wypełnią całe palenisko – zwiększyć dopływ powietrza.

Jak sprawdzić, czy piec na ekogroszek działa prawidłowo?

Żeby kocioł na ekogroszek działał prawidłowo – podobnie jak w każdym innym piecu – kluczowe jest dobranie optymalnych ustawień. Na początku, gdy są one ustawione fabrycznie, nie ma potrzeby ich zmieniania. Taka konieczność może pojawić się dopiero wówczas, kiedy uwidocznią się nieprawidłowości, piec nie będzie pracował z maksymalną wydajnością. Warto zatem zwrócić uwagę na kilka kwestii. Nie ma powodów do niepokoju, jeżeli:

  • ekogroszek pali się płomieniem w kolorze żółtym;
  • w podajniku znajduje się popiół i nie ma w nim spieków (pozostałości ekogroszku, które wskazują na paliwo słabej jakości lub nieprawidłowo ustawioną moc podmuchu).

Rozpalanie kotła na ekogroszek nie jest zadaniem szczególnie trudnym. Po rozpaleniu piec na długie dni lub nawet tygodnie staje się urządzeniem w zasadzie bezobsługowym. Nowoczesne piece grzewcze na ekogroszek są w pełni zautomatyzowane i łatwe w obsłudze.

Ważniejsze jest, żeby unikać błędów podczas zakupu i przechowywania materiału opałowego. Ekogroszek powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła i spełniać normy oraz wymagania jakościowe. Przede wszystkim nie może być zanieczyszczony, wilgotny ani mokry, co najczęściej jest rezultatem przechowywania go w niewłaściwych warunkach.

Jeśli zastosowany ekogroszek jest dobrej jakości, jego spalanie nie powinno sprawiać użytkownikowi najmniejszych problemów. Wystarczy pamiętać o czyszczeniu podajnika, a po rozpaleniu pieca – ustawieniu pożądanej temperatury.

Podobne artykuły