Jak zachować świeżość grzybów? Możemy je wysuszyć lub zamrozić. Ten drugi sposób pomoże nam zachować ich autentyczny aromat i smak, dzięki czemu później dodamy je do ulubionych potraw, tak jakbyśĶy dopiero co zebrały je w lesie. Podczas mrożenia grzybów pamiętać należy o jednej czynności, o której niestety wiele osób zapomina.
Podczas przygotowywania grzybów do mrożenia musimy wstępnie je oczyścić, a następnie dobrze przesegregować. Wszelkie zgniłe i robaczywe okazy nie będą nadawały się do mrożenia. Przekrawamy więc zarówno trzon, jak i kapelusz, aby sprawdzić czy grzyb jest zdrowy.
Jest jednak jedna rzecz, o której niektórzy zapominają. Pamiętajcie, aby dokładnie umyć pod bieżącą wodą miejsca, w których na grzybach znajdowały się ślimaki. Oczywiście dotyczy to sytuacji, w której mrozimy świeże grzyby. Jeśli wcześniej je obgotowujemy, wtedy nie musimy się tym przejmować, bo gorąca woda rozwiąże problem.
Jeśli jednak mrozimy świeże grzyby, wtedy możemy zmarnować cała swoją pracę, bo takie grzyby mogą nie nadawać się później do konsumpcji.