Jak przygotować warzywa do mrożenia?

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 30 marca 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Mrożenie to sposób na przedłużenie warzywom świeżości. Dzięki temu możemy zrobić zapas. Kupić świeże warzywa, a następnie zamrozić je by skorzystać z nich w momencie gdy będą nam potrzebne.

Jak mrozić warzywa

Ważny jest już sam proces zakupu. Nie kupuj warzyw do mrożenia, które są już przejrzałe. To w jakim stanie je zamrozimy będzie determinowało ich stan po rozmrożeniu. Dlatego warzywa przeznaczone do mrożenia muszą być świeże i jędrne. Wybieraj tylko najładniejsze okazy, a te ze skazami zużyj na bieżąco.

Gdy warzywa są już kupione należy je najpierw dobrze umyć. Pozbywamy się z nich wszelkich zanieczyszczeń. Po umyciu osusz je papierowymi ręcznikami i pozostaw do wyschnięcia.

Gdy warzywa wyschną, najlepiej jest podzielić je na części. To jak to zrobimy zależy od tego, do czego później będziemy chcieli je wykorzystać. Marchewki, które dodaję do zupy kroję od razu w talarki. Paprykę, która posłuży mi do sałatki mrożę od razu pokrojoną w kostkę.

Warzywa, które przed spożyciem się obiera również należy obrać zanim je zamrozimy.

Gdy warzywa są już oczyszczone, obrane i podzielone, możemy przełożyć je do woreczków do mrożenia. Na każdym z nich zapisujemy datę mrożenia. Po pewnym czasie nie będziesz pamiętać kiedy je zamroziłaś, a data pozwoli Ci zorientować się, które warzywa najlepiej zużyć jako pierwsze i czy są one jeszcze przydatne do spożycia. Przyjmuje się, że warzywa będą przydatne do spożycia maksymalnie do 12 miesięcy. Najlepiej jednak zużywać je jak najwcześniej, a optymalnym czasem jest 3-6 miesięcy.

Jeśli chcesz aby mrożone warzywa poleżały w zamrażarce jak najdłużej i były świeże po rozmrożeniu to warto je zblanszować. Blanszowanie to krótkie gotowanie.

Przeczytaj również: Lodówka i zamrażarka – czy warto zainwestować w taki duet?

Podobne artykuły