Jak przechowywać sałatę w lodówce, aby dłużej była świeża?

Porady Data publikacji: 09 lipca 2021 / Aktualizacja: 2024-09-10

Jak przechowywać sałatę w lodówce, aby dłużej była świeża? Zacznij od tego, że warto najpierw ją umyć i podzielić. Najlepiej użyć do tego zimnej wody. Następnie sałatę należy delikatnie osuszyć. Możemy zrobić to za pomocą papierowych ręczników. Jeśli mamy wirówkę do sałaty, możemy wysuszyć ją w wirówce i bezpośrednio w niej przechowywać ją w lodówce. Usuwamy jedynie nadmiar wody, ale nie całą wilgoć, gdyż ta zachowa świeżość sałaty.

W lodówce możemy przechowywać ją lekko wilgotną w pojemnikach przełożoną papierowymi ręcznikami kuchennymi, które tę wilgoć wchłoną. Dzięki temu sałata będzie dłużej przydatna do spożycia. Nie powinniśmy też całkowicie odcinać jej dostępu do powietrza. Dlatego jeśli wkładamy ją do pojemnika lub woreczka, to powinien być od od góry otwarty.

Na pewno nie powinniśmy przechowywać sałaty w całości zawiniętej w foliowy woreczek, tak jak kupujemy ją w sklepie. Przez to zepsuje się ona bardzo szybko. Stwarza to idealne warunki do rozwoju pleśni. Liście zaczną mięknąć, a sałata sama w sobie będzie już niezbyt apetyczna.

Wiotkie liście sałaty bardzo dobrze ujędrnia zimna woda. Dlatego jeśli sałata jest już wiotka, możemy wstawić ją do zimnej wody na pół godziny, a następnie osuszyć. Znów będzie gotowa do użycia do sałatki lub kanapek.

Podobne artykuły