Co zrobić, aby nie płakać podczas krojenia cebuli? Dzisiaj przedstawimy Ci kilka sprawdzonych kuchennych trików, dzięki którym krojenie cebuli przestanie być najbardziej wzruszającym momentem przygotowywania obiadu.
Krojenie cebuli potrafi doprowadzić do łez i nie ma w tym nic dziwnego. Podczas krojenia jej uwalniane są substancje. Ich wzajemna reakcja tworzy gaz, w składzie którego jest siarka. To ona właśnie odpowiedzialna jest za piekące podrażnienie oczu, które wywołuje łzawienie.
Skoro znamy już naukowe wytłumaczenie tego procesu to możemy mu również zapobiec lub zmniejszyć jego skutki. Jednym ze sposobów jest obniżenie temperatury cebuli.
Przed krojeniem cebulę możemy włożyć do lodówki lub zamrażarki. Jeśli ją schłodzimy dostatecznie mocno, wtedy podczas krojenia nie będzie ona tak podrażniać naszych oczu.
Jeśli nie macie na to tyle czasu, to ja osobiście stosuję inny trik. Po obraniu cebuli płuczę ją w zimnej wodzie. To również obniża jej temperaturę i sprawia, że krojenie jest łatwiejsze, ale nie jest to oczywiście tak skuteczne jak zamrażarka. Jest to jednak dużo szybszy sposób.
Pamiętaj również o tym by używać ostrego noża i najlepiej cienkiego. Nie powinien mieć ząbków, które jeszcze bardziej kaleczą krawędzie cebuli i sprawiają, że wydziela więcej drażniących substancji.
Jak już wiesz, to co nas drażni to gaz, który zawiera siarkę. Dlatego możesz zacząć kroić cebulę pod włączonym okapem kuchennym, aby stale ten gaz odciągać. Tak by jak najmniej go miało styczność z naszą twarzą.
Czasem wystarczy również po prostu zakrycie oczu. Do krojenia cebuli możemy kupić nawet specjalne gogle, które chronią nasze oczy przed stycznością z siarką. Dzięki temu po prostu nie płaczemy podczas krojenia cebuli.