Dlaczego wiedza o tym jak przechowywać owoce i warzywa jest tak ważna? Dzięki niej produkty, które kupujesz będą wolniej się psuły. To oczywiście bardzo duże oszczędności bo mniej rzeczy będziesz musiała wyrzucić, a więc i mniej kupisz. Dzięki odpowiedniemu przechowywania warzywa i owoce nie tylko nie będą się tak szybko psuły, ale też będą świeższe i nie stracą swoich wartości odżywczych.
Zacznijmy od tego co jest najważniejsze. Im świeższe produkty kupisz tym łatwiej będzie Ci je przechowywać przez dłuższy czas. Dlatego warto zwracać uwagę już w sklepie na to czy warzywa lub owoce nie są już przejrzałe. Bardzo łatwo jest to ocenić. Wystarczy wziąć je do ręki i sprawdzić czy są jędrne oraz nie mają żadnych uszkodzeń. Sprawdź również miejsca przy ogonkach, czy nie zaczyna pojawiać się tam pleśń. To częste miejsce, od którego wiele produktów zaczyna się psuć, chociaż wstępnie na ich skórce tego jeszcze nie widać. Możesz również to miejsce powąchać, czy czuć naturalny zapach owocu lub warzywa czy już może nieco octowy zapach świadczący się o procesie psucia się.
Różne produkty lubią różne temperatury. Jeśli chodzi o temperaturę pokojową, czyli taką, która panuje w naszej kuchni to przechowywać w niej można takie produkty jak:
Niektóre produkty będą czuły się lepiej w naszej lodówce. Szczególnie dotyczy to warzyw, ale również trzeba pamiętać o tym, aby w lodówce przechować je w odpowiedni sposób. Warto trzymać je w specjalnym koszu, który znajduje się w lodówce i przeznaczony jest do produktów świeżych. Warto wyścielić go papierowymi ręcznikami lub wsadzić do środka gąbkę, która pochłonie nadmiar wilgoci. Obecność wilgoci mogłaby spowodować szybsze pleśnienie produktów. Produktów z reguły lepiej jest nie zamykać szczelnie. Produkty, które lubią lodówkę to:
Owoce i warzywa możemy kupić w różnym. Niektóre mogą być niedojrzałe, inne już są gotowe do zjedzenia, a inne już zbliżają się ku końcowi. Jeśli mamy produkty, które jeszcze nie dojrzały, a bardzo często jest tak w przypadku produktów importowanych, to lepiej zostawić je na wierzchu. Wtedy szybciej dojrzeją i nabiorą smaku, a w przypadku, niektórych nich włożenie ich do lodówki może zahamować proces dojrzenia nieodwracalnie. Dzieje się tak w przypadku pomidorów, które włożone do lodówki przestają dojrzewać nawet gdy później wyjmiemy je do temperatury pokojowej. Nie nabiorą już tego smaku, który lubimy, a po prostu się zepsują. Produkty, które są gotowe do zjedzenia staramy się skonsumować jak najszybciej lub ewentualnie jeśli to lubią umieścić w lodówce lub zamrozić, jeśli chcemy wykorzystać je później. Produkty, które nie są już pierwsze jakości lepiej od razu włożyć do lodówki. Pamiętaj o tym, że w sklepie powietrze jest ozonowane, a do tego temperatura jest niższa. W domu już po jednym dniu mogą się zepsuć.
Oprócz tego warto pamiętać o tym, że gdy już zdecydujemy się w jakiś sposób przechowywać owoce i warzywa to już nie powinniśmy im zmieniać środowiska. Powinny, aż do momentu wykorzystania pozostać w tej samej temperaturze i warunkach. Nie bez znaczenia jest też to w jakim towarzystwie się znajdują. Np. brokuł nie trzyma się z papryką, jabłkami czy gruszkami. Etylen wydzielany np. przez jabłka przyśpiesza psucie się innych produktów.