Jak wykorzystać obierki marchewki?

Kuchnia Data publikacji: 18 października 2021

Marchew jest składnikiem wielu dań, które przygotowujemy w naszej kuchni. Niezależnie od przepisu, z którego skorzystamy, zawsze znajdziemy tam informację, aby marchew umyć, a następnie obrać. Pozostają nam następnie obierki, które zwykle wyrzucamy do kosza. W tym artykule chcielibyśmy powiedzieć Wam, co możecie z nimi zrobić, aby wykorzystać je ponownie.

Chipsy z obierek po marchewce

Warto dokładnie myć warzywa przed obraniem, bo obierki te następnie wykorzystać można do stworzenia smacznej przekąski. W ten sam sposób możemy zrobić chrupiące chipsy z obierek ziemniaków czy pietruszki. Tym razem jednak wykorzystam marchewkę.

Obierki osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie przekładamy je do miski. Dodajemy do nich ulubione przyprawy oraz oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie wszystko, aby obierki pokryły się oliwą z przyprawami.

Następnie obierki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się rozprowadzić je równo, tak by tworzyły cienką warstwę. Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 15 minut, aż staną się chrupiące.

Dodaj je do zupy

Obierki marchewki można mrozić. Wystarczy je osuszyć, wrzucić do woreczka, z którego przed zamknięciem wyciśniemy powietrze. Dzięki temu zachowamy ich wartości odżywcze i wykorzystamy je podczas gotowania zupy, której nadadzą smaku i aromatu. Jeśli przygotowujesz bulion wtedy warto sięgnąć właśnie po takie obierki, aby ponownie je wykorzystać.

Nie wszystkie obierki należy spożywać

Pamiętaj o tym, że nie wszystkie obierki powinno się spożywać. Nie jedz obierek z nowalijek, które uprawiane są na glebie mocno nawożonej nawozami azotowymi. Jedzone w nadmiarze mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Jak wykorzystać liście marchewki?

Jeśli kupujesz marchewki wraz z nacią, tej również nie musisz wyrzucać. Możesz zrobić z niej świetne pesto, które następnie dodasz do makaronu lub sałatki i stworzysz bardzo fajne danie.

Wystarczy, że odetniesz nać, a następnie ją umyjesz. Posiekaj ją drobniej (odkrawając grube łodyżki) i włóż do blendera. Dodaj oliwę, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz i trochę parmezanu. Do tego parę orzechów włoskich i wszystko razem zblenduj.

Podobne artykuły