Jak wykorzystać obierki marchewki?

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2021-10-18

Marchew jest składnikiem wielu dań, które przygotowujemy w naszej kuchni. Niezależnie od przepisu, z którego skorzystamy, zawsze znajdziemy tam informację, aby marchew umyć, a następnie obrać. Pozostają nam następnie obierki, które zwykle wyrzucamy do kosza. W tym artykule chcielibyśmy powiedzieć Wam, co możecie z nimi zrobić, aby wykorzystać je ponownie.

Chipsy z obierek po marchewce

Warto dokładnie myć warzywa przed obraniem, bo obierki te następnie wykorzystać można do stworzenia smacznej przekąski. W ten sam sposób możemy zrobić chrupiące chipsy z obierek ziemniaków czy pietruszki. Tym razem jednak wykorzystam marchewkę.

Obierki osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie przekładamy je do miski. Dodajemy do nich ulubione przyprawy oraz oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie wszystko, aby obierki pokryły się oliwą z przyprawami.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Następnie obierki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się rozprowadzić je równo, tak by tworzyły cienką warstwę. Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 15 minut, aż staną się chrupiące.

Dodaj je do zupy

Obierki marchewki można mrozić. Wystarczy je osuszyć, wrzucić do woreczka, z którego przed zamknięciem wyciśniemy powietrze. Dzięki temu zachowamy ich wartości odżywcze i wykorzystamy je podczas gotowania zupy, której nadadzą smaku i aromatu. Jeśli przygotowujesz bulion wtedy warto sięgnąć właśnie po takie obierki, aby ponownie je wykorzystać.

Nie wszystkie obierki należy spożywać

Pamiętaj o tym, że nie wszystkie obierki powinno się spożywać. Nie jedz obierek z nowalijek, które uprawiane są na glebie mocno nawożonej nawozami azotowymi. Jedzone w nadmiarze mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Jak wykorzystać liście marchewki?

Jeśli kupujesz marchewki wraz z nacią, tej również nie musisz wyrzucać. Możesz zrobić z niej świetne pesto, które następnie dodasz do makaronu lub sałatki i stworzysz bardzo fajne danie.

Wystarczy, że odetniesz nać, a następnie ją umyjesz. Posiekaj ją drobniej (odkrawając grube łodyżki) i włóż do blendera. Dodaj oliwę, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz i trochę parmezanu. Do tego parę orzechów włoskich i wszystko razem zblenduj.

Podobne artykuły