Jak przechowywać ostrygi po kupieniu? Powinniśmy najpierw upewnić się, że faktycznie kupujemy świeże ostrygi. Istotne jest to kiedy je kupujemy. Sezon na nie trwa od września do kwietnia.
Po drugie ostryga powinna być zamknięta, jeśli jest otwarta nie kupujmy jej już. Po otwarciu ostrygi miąższ powinien być błyszczący i powinien mieć morski zapach.
Przede wszystkim pamiętajcie, aby zawsze kupować zamknięte ostrygi. Są one żywe, a więc powinny być położone na lodzie i mieć dostęp do powietrza, a nie powinny być już spakowane w foliowy worek.
Ostrygi najlepiej przechowywać w temperaturze 3-6 stopni Celsjusza, to zapewni im idealną świeżość. Nie powinna być ona ani niższa, ani wyższa. Bez trudu znajdziecie takie miejsce w swojej lodówce. Dzięki temu małżę dłużej pozostaną zamknięte i świeże.
Ostryg nie wkładamy do pudełek czy woreczku. Wkładamy je do lodówki leżące luźno na półce obok siebie, a od góry przykrywamy je zwilżonym papierowym ręcznikiem. Dzięki temu na dłużej zachowają świeżość. Temperatura i wilgotny ręcznik zapobiegnie ich otwarciu się. To główny sygnał dla nas, że czas minął.
W ten sposób ostrygi w lodówce możemy przechowywać nawet przez 7 dni.
Problemy początkowo sprawia wielu osobom otwarcie ostryg. Używa się do tego specjalnych noży do ostryg.
Następnie przytrzymujemy ostrygę w ręce. Jeśli nie mamy jeszcze doświadczenia warto zrobić to przez ręcznik, aby się nie skaleczyć. Wkładamy płasko ostrze między łączenie muszli, a następnie obracamy nim, aby otworzyć ostrygę.