Pasteryzowanie słoików bez gotowania ich w garnku? Jest na to sposób, a właściwie trzy sposoby na pasteryzowanie słoików bez gotowania ich. Jeśli więc nie macie tak dużego garnka, to nie musicie się niczym martwić. Możecie do tego celu wykorzystać dwa sprzęty, które macie w swojej kuchni.
Pasteryzowanie słoików w zmywarce oraz pasteryzowanie słoików w piekarniku to dwa sposoby, które musicie poznać, jeśli nie chcecie gotować słoików podczas pasteryzowania. Możesz zrobić to również tak jak nasze babcie – wykorzystując ciepły koc.
Zazwyczaj podczas pasteryzowania słoików z przetworami na zimę wykorzystujemy duży garnek. Na jego dnie umieszczamy ścierkę kuchenną, aby słoiki nie miały styczności z dnem garnka i nie popękały. Ustawiamy je obok siebie zachowując odstęp między nimi, a następnie zalewamy wrzątkiem nie przykrywając pokrywki. Zawartość słoików również powinna być jeszcze gorąca. Wtedy gotujemy wodę do ponownego zawrzenia i przez jeszcze ok. 20 minut pasteryzujemy słoiki. Jest to trochę pracochłonne. Dlatego może spodobają Wam się sposoby na pasteryzowanie słoików bez gotowania.
Słoiki można pasteryzować również na sucho. To czego potrzebujemy to po prostu temperatura, a taką zapewnić może nam nasz piekarnik, który mamy w kuchni. W piekarniku możemy pasteryzować wszystko, tak samo jak w garnku.
Dzięki temu nasze przetwory nie zepsują się, a ich smak zachowamy na zimę i sięgniemy po nie, gdy tylko najdzie nas ochota. Pasteryzowanie w piekarniku jest bardzo proste.
Oczywiście słoiki wcześniej wyparzamy, następnie umieszczamy w nich jeszcze gorącą zawartość w postaci np. domowych dżemów. Słoiki zakręcamy, ale nie używamy do tego maksymalnej siły. Następnie bierzemy blachę od piekarnika i kładziemy na niej ręcznik kuchenny.
Układamy na niej słoiki i wkładamy do piekarnika, który rozgrzewamy wcześniej do temperatury 130 stopni Celsjusza. Możemy też wsadzić słoiki od razu i poczekać, aż piekarnik osiągnie tę temperaturę, aby zawartość nam nie stygła. Dzięki gorącym słoikom piekarnik też szybciej się rozgrzeje.
Gdy osiągnie już zmierzoną temperaturę słoik zostawiamy w nim na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, dokręcamy i odwracamy pozostawiając w zaciemnionym miejscu przez dobę. Po tym czasie możemy przełożyć je do spiżarni.
Same słoiki również możemy wyparzyć używając piekarnika. Wystarczy umyte słoiki włożyć do piekarnika ustawionego na temperaturę 100 stopni Celsjusza na pół godziny.
Zmywarka stała się jednym z niezastąpionych sprzętów kuchennych. Wiele osób już dzisiaj nie wyobraża sobie bez niej życia. Wykorzystać ją można nie tylko do mycia naczyń. Możemy myć w niej zabawki takie jak plastikowe klocki. Możemy również wekować słoiki w zmywarce. Jest tam wszystko czego potrzebujemy, czyli wysoka temperatura przez długi czas.
Pasteryzowanie słoików za pomocą zmywarki jest bardzo proste. Oczywiście postępujemy analogicznie jak w przypadku normalnej pasteryzacji. Słoiki najpierw wyparzamy, potem uzupełniamy je gorącym wsadem i dobrze zakręcamy.
Teraz jednak ustawiamy je do góry nogami w zmywarce i puszczamy mycie na programie, który ma najwyższa temperaturę, nie używając do tego jednak żadnych detergentów. Gdy program się skończy słoiki przekładamy nadal do góry nogami w zaciemnione miejsce i pozostawiamy do ostygnięcia. Po 24 godzinach możemy je odwrócić i przełożyć do spiżarni.
A jak robiły to nasze babcie, gdy chciały ułatwić sobie życie? Używały po prostu ciepłego koca. Trzeba pamiętać o tym, że zarówno słoiki jak i same przetwory powinny być gorące, aby proces przeszedł pomyśle.
Dlatego możemy wyparzyć słoiki, od razu umieścić w nich gorące przetwory, zakręcić i szybko zawinąć w ciepły koc, a nawet dwa. Im lepiej uda nam się utrzymać temperaturę w środku, tym lepiej. Pamiętaj, że wszystko jest gorące, dlatego używaj ochrony na dłonie.
Pamiętaj również o tym, że słoiki podczas pasteryzowania powinny być odwrócone nakrętką do dołu. Słoiki zostawiamy zawinięte do momentu, aż w nim wystygną, a wtedy możemy przełożyć je do spiżarni.
Kiedyś robienie przetworów na zimę było czynnością standardową w każdym domu. Dzisiaj mnogość gotowych produktów, które mamy w sklepach sprawiła, że nie musimy już tak bardzo dbać o zapasy na zimę.
Aby nasze przetwory nie zepsuły się leżąc w spiżarni wykonuje się proces pasteryzacji. Jest to nic innego jak sposób konserwacji produktów, który polega na podgrzaniu słoików i utrzymaniu tej temperatury przez określony czas. Dzięki temu nasze weki nie psują się, a produkty zachowują swoje właściwości zarówno odżywcze, jak i walory smakowe.