Bogactwo kuchni jest ogromne. Wielu zachwyca się wykwintnymi daniami w luksusowych restauracjach. Jeszcze inny uwielbiają próbować potraw z różnych stron świata. Niezależnie od naszych preferencji, zazwyczaj chętnie wracamy do tego, co najlepiej znamy z rodzinnego domu. Kto z nas nie pamięta zapachu gotującego się rosołu? Niezwykle ważnym składnikiem tej aromatycznej zupy jest cebula! Trzeba tylko wiedzieć, jak opalić cebulę do rosołu.
Rosół to tradycyjna zupa, serwowana od wieków. Jej podstawą jest mięso z kury i jarzyny, czyli włoszczyzna. Nie powinniśmy jednak pomijać cebuli, bo ma ona ogromne znaczenie. Nadaje zupie niepowtarzalny smak i aromat. Jest to połączenie intensywnie dymnych i jesiennych zapachów. Niewiele osób jednak wie, że cebula w rosole ma też inne zadanie. To właśnie ona nadaje zupie złocistego koloru. Jest tylko jednej warunek – musi zostać odpowiednio opalona.
Przede wszystkim musimy przygotować cebulę. Zaleca się, aby na 3 litry rosołu dodać aż dwie cebule średniej wielkości. Nie musimy jej dokładnie obierać, ale powinniśmy oczyścić skórkę. Nie martw się też, jeśli Twoja cebula rozpadnie się podczas gotowania. Wszystkie jej fragmenty zostaną usunięte na koniec, podczas przecedzania. Niektórzy nawet wolą jeść rosół z pływającymi w środku warzywami.
Sposobów na opalenie cebuli jest kilka. Wszystko zależy od tego, jakim sprzętem kuchennym dysponujemy. Spokojnie, brak kuchenki gazowej w niczym nie przeszkadza. No właśnie zacznijmy od najbardziej popularnego sposobu, czyli użycia kuchenki gazowej. Wystarczy, że odpalimy palnik i nad nim będziemy opiekać cebulę z każdej strony przez kilka minut. Cebula powinna przybrać ciemny kolor.
Kolejnym sposobem jest użycie piekarnika. Wiele osób woli korzystać z tej opcji. Piekarnik musimy nastawić na 200-220 stopni. Cebulę umieszczamy na suchej blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Skórka powinna przybrać ciemnawą barwę. Co jakiś czas możemy też przekręcać cebulę, żeby dobrze opaliła się z każdej strony.
Coraz więcej osób rezygnuje z kuchenki gazowej na rzecz kuchenki indukcyjnej. Pewnie zastanawiasz się, jak opalić cebulę do rosołu na takiej kuchence i czy to jest w ogóle możliwe. Oczywiście, że tak! Wystarczy wykorzystać suchą patelnię. Rozgrzewamy ją, cebulę kroimy na pół i opiekamy z każdej strony po kilka minut.