Jak wybrać patelnię? 10 zasad, o których musisz pamiętać

Kuchnia Data publikacji: 26 czerwca 2020
źródło zdjęcia: stock.adobe.com autor: Igor Kardasov

Trudno sobie wyobrazić codzienne gotowanie bez patelni. To właśnie na niej przyrządzamy jajka sadzone, naleśniki czy kotlety. Poszczególne modele dostępne na sklepowych półkach różnić mogą się od siebie zarówno wielkością, jak i materiałem wykonania czy zastosowaniem. Jaka patelnia jest najlepsza?

Patelnia — jaką wybrać?

Jaka dobra patelnia powinna się znaleźć w każdej kuchni? Jeżeli chodzi o materiał wykonania, do wyboru mamy między innymi patelnie ceramiczne (https://tadar.pl/kategoria/patelnie-ceramiczne). Jaka patelnia ceramiczna będzie najlepszą inwestycją? Warto postawić na naczynie z gładką, nieprzywierającą powłoką. Tego typu patelnie pozwalają na smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Do ich zalet zaliczyć można także równomierne rozprowadzanie ciepła oraz odporność na wysokie temperatury i zarysowania. Patelnie ceramiczne są przyjazne dla środowiska i zdrowia. Nie wchodzą one w reakcje z przyrządzanymi produktami spożywczymi i są łatwe w czyszczeniu. Osoby, które zastanawiają się, jaka patelnia najzdrowsza, bez obaw mogą postawić na model ceramiczny.

Jaka patelnia najlepsza? Kolejna propozycja to modele żeliwne. Ich głównym atutem jest wytrzymałość. Kupując taką patelnię można mieć pewność, że posłuży przez wiele lat. Jako że nie posiada ona żadnej powłoki, nie jest narażona na zarysowania. Co więcej, równomiernie się nagrzewa i na długi czas zachowuje wysoką temperaturę przyrządzanych na niej potraw. Jako że jest ona odporna na działanie wysokich temperatur, może być używana w piekarniku.

W domowej kuchni znaleźć może się także patelnia emaliowana. Dlaczego warto ją kupić? Posiada ona gładką, higieniczną powłokę i jest odporna na rdzewienie. Patelnia emaliowana nie wchłania zapachów smażonych potraw, jest łatwa w czyszczeniu i bezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz alergików.

Jaką patelnię grillową wybrać? Naczynie tego typu powinno posiadać specjalne karbowane dno, które pozwoli na ograniczenie ilości zużywanego podczas smażenia tłuszczu. Sprawia to, że dania przygotowywane z pomocą patelni grillowej są nie tylko smaczne, lecz również lekkostrawne.

Jaka patelnia do zmywarki? Do mycia w ten sposób nadają się modele stalowe i tytanowe.

Jaka patelnia na indukcję?

Kuchenka indukcyjna to urządzenie, które w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością. Nie ma w tym nic dziwnego — jest ona energooszczędna i łatwa w czyszczeniu oraz prezentuje się niezwykle elegancko. Aby jednak móc z niej korzystać, zaopatrzyć należy się w specjalne naczynia wyposażone w ferromagnetyczne, czyli przyciągające magnes dno. Co ważne, mogą być one używane również na innych kuchenkach — elektrycznych, gazowych czy ceramicznych. Jaka jest najlepsza patelnia indukcyjna? Powinna ona posiadać idealnie równe, płaskie dno przylegające do pola grzewczego. Jaka patelnia na indukcji? Musi być oznaczona symbolem indukcji — zwojnicą, który znajdować może się na opakowaniu lub spodzie naczynia. Godne polecenia są między innymi patelnie na indukcję od Tadar.pl.

Jaka patelnia do naleśników?

Naleśniki to popularny przysmak, który przyrządzać można zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Tradycyjna patelnia nie zda tu jednak egzaminu. Jej wysokie brzegi utrudniają bowiem podważanie naleśników i obracanie ich na drugą stronę. Jaka patelnia do naleśników będzie najlepszym rozwiązaniem? Warto postawić na specjalne patelnie do naleśników. Posiadają one niskie brzegi oraz nieprzywierającą powłokę, która pozwala na smażenie placuszków na niewielkiej ilości tłuszczu. Do zalet takich patelni zaliczyć można również to, że ułatwiają one wylewanie ciasta i pozwalają na smażenie nawet bardzo cienkich naleśników. Jaka patelnia do smażenia naleśników sprawdzi się najlepiej? Jej średnica wynosić powinna od 20 do 30 cm. Na małej patelni smażyć będzie można między innymi niewielkie, puszyste amerykańskie panckes. Duże modele dobrze sprawdzać będą się natomiast podczas przyrządzania naleśników faszerowanych czy krokietów.

Jaka patelnia najlepsza? Aby mieć pewność, że takie naczynie posłuży nam przez długie lata, warto postawić na solidny model wykonany z wysokiej jakości materiałów, dopasowany do rodzaju posiadanej kuchenki.

Podobne artykuły