Grzyb, który sam się rozkłada i ścieka czarnymi kroplami

Kuchnia Data publikacji: 15 listopada 2022
Młode osobniki są białe i zamknięte

Czernidłak kołpakowaty to bardzo ciekawy grzyb. Należy do rodziny pieczarkowatych i bardzo łatwo można spotkać go w Polsce. Jest to grzyb jadalny, ale tylko wtedy, gdy jest jeszcze młodym osobnikiem (zamkniętym). Starsze owocniki mają bardzo ciekawą właściwości, o której warto wiedzieć.

Starsze czernidłaki rozpływają się

Starsze czernidłaki ciemnieją (nie są już białe), ale mają też bardzo ciekawą właściwość. Ulegają autolizie, czyli samostrawieniu. W ciągu zaledwie kilku godzin kapelusz grzyba rozpływa się ściekając czarnymi kroplami przypominającymi atrament do pióra.

Stare osobniki ciemnieją, a w końcu ulegają samostrawieniu

Co ciekawe, właśnie jako zamiennik atramentu kiedyś były stosowane. Jednak, gdy na grzybie znajdziemy już oznaki czernienia, wtedy nie powinniśmy go zbierać do jedzenia. Pomylić można go z czernidłakiem pospolitym. Jego kapelusz będzie gładki i szary.

Podobne artykuły