Co zrobić, aby rosół nie skisł?

Porady Data publikacji: 30 stycznia 2022

Czy zdażyło Wam się, że po odgrzaniu rosołu był on kwaśny? Wszystkiemu winne są warzywa, które się w nim znajdują, a dokładnie por oraz cebula. To właśnie z ich winy rosół może skisnąć i przez to nie nadawać się do spożycia. Można jednak temu zapobiec.

Co zrobić, aby rosół się nie zkwasił?

Rozwiązanie tego problemu jest bardzo proste. Jeśli przygotowaliśmy więcej zupy i wiemy, że nie zjemy jej na jeden obiad, a chcemy ją przechować, wtedy wyjmujemy z niej por i cebulę. Przestudzony rosół przechowujemy w lodówce. Jego studzenie możemy natomiast przyśpieszyć, aby zbyt długo nie stał na wierzchu. Wystarczy, że zatkacie korkiem odpływ w zlewozmywaku kuchennym, a następnie wstawicie do środka garnek i do zlewu nalejecie zimnej wody.

Podczas odgrzewania zupy nie musimy podgrzewać całości. Do rondelka za pomocą chochli nalewamy tylko tyle bulionu ile potrzebujemy. Resztę od razu wstawiamy ponownie do lodówki.

Podobne artykuły