Jak obierać jajka aby białko nie strzępiło się

Kuchnia Porady Data publikacji: 18 kwietnia 2019

Jeśli chcesz obrać jajka do dekoracji stołu na Wielkanoc to na pewno chcesz by były równe. Niestety często obieranie jajek jest bardzo nieprzyjemną czystością bo białko przykleja się do skórki i obrywa kawałkami. Takie jajka obiera się niewygodnie, trwa to dłużej, a do tego wyglądają nieestetycznie. Czy można zrobić to inaczej?

Obieranie jajek

To, że jajka się strzepią oznacza, że są one świeże. Nie powinno nas to martwić, wręcz przeciwnie, powinniśmy się z tego cieszyć. Można sobie jednak z tym poradzić zmieniając technikę obierania jajka. W wielu przypadkach jest to wystarczająco skuteczne.

Wszystko opiera się na tym by skorupkę odrywać razem z błoną, która stanowi barierę pomiędzy nią, a białkiem. Dlatego obieranie zaczynamy od szerszego wierzchołka, w którym znajduje się komora powietrzna. Ułatwi nam to oderwanie błony i skorupki jednocześnie. Należy więc delikatnie uderzyć jajkiem o blat by stłuc skorupkę i oderwać ją z tego miejsca starając się jednocześnie oderwać błonę. Gdy będziesz obierać skorupkę razem z nią jajko nie będzie postrzępione, łatwiej będzie oderwać większe kawałki skorupki i cały proces wykonamy szybciej.

Aby ułatwić sobie obieranie jajek warto również do wody, w której je gotujemy dodać łyżeczkę soli. Robimy to gdy woda zacznie już wrzeć. Gdy zrobimy to wcześniej dłużej będzie się zagotowywała.

Podobne artykuły