Jeśli chcesz obrać jajka do dekoracji stołu na Wielkanoc to na pewno chcesz by były równe. Niestety często obieranie jajek jest bardzo nieprzyjemną czystością bo białko przykleja się do skórki i obrywa kawałkami. Takie jajka obiera się niewygodnie, trwa to dłużej, a do tego wyglądają nieestetycznie. Czy można zrobić to inaczej?
To, że jajka się strzepią oznacza, że są one świeże. Nie powinno nas to martwić, wręcz przeciwnie, powinniśmy się z tego cieszyć. Można sobie jednak z tym poradzić zmieniając technikę obierania jajka. W wielu przypadkach jest to wystarczająco skuteczne.
Wszystko opiera się na tym by skorupkę odrywać razem z błoną, która stanowi barierę pomiędzy nią, a białkiem. Dlatego obieranie zaczynamy od szerszego wierzchołka, w którym znajduje się komora powietrzna. Ułatwi nam to oderwanie błony i skorupki jednocześnie. Należy więc delikatnie uderzyć jajkiem o blat by stłuc skorupkę i oderwać ją z tego miejsca starając się jednocześnie oderwać błonę. Gdy będziesz obierać skorupkę razem z nią jajko nie będzie postrzępione, łatwiej będzie oderwać większe kawałki skorupki i cały proces wykonamy szybciej.
Aby ułatwić sobie obieranie jajek warto również do wody, w której je gotujemy dodać łyżeczkę soli. Robimy to gdy woda zacznie już wrzeć. Gdy zrobimy to wcześniej dłużej będzie się zagotowywała.