Osadzający się w czajniku kamień jest czymś zupełnie normalnym. Winna jest tutaj twardość wody. Im więcej w niej związków wapnia i magnezu, tym szybciej nasz czajnik będzie wymagał czyszczenia. Na szczęście istnieje skuteczny i ekologiczny sposób na odkamienienie czajnika.
Oczywiście w sklepach znajdziemy specjalne środki do usuwania kamienia, które jednocześnie mogą mieć styczność z urządzeniami, w których przygotowujemy napoje. Najczęściej korzystamy z nich podczas czyszczenia ekspresów do kawy.
W przypadku czajnika wystarczy jednak produkt, który już prawdopodobnie macie w swojej kuchni. Jest nim kwasek cytrynowy.
Jedyne co musimy zrobić, to napełnić czajnik wodą do jego maksymalnej pojemności wskazanej na miarce. Następnie do środka wsypujemy saszetkę kwasku cytrynowego i zagotowujemy wodę. Po zagotowaniu wody nie wylewaj jej od razu. Pozostaw ją w środku przez kilka minut. Na koniec wylej ją do zlewu i wypłucz wnętrze czajnika.
Jeśli osady z kamienia powstawały przez dłuższy czas, wtedy usunięcie ich za jednym podejściem może być trudne. W takiej sytuacji należy powtórzyć czynność. Ostatecznie z pewnością uda Wam się usunąć cały zebrany na ściankach czajnika osad.
Zamiast kwasku cytrynowego możemy również użyć octu spirytusowego. Jednak podczas gotowania ma on charakterystyczny zapach, który nie każdemu odpowiada. Kwasek cytrynowy jest zdecydowanie bardziej neutralny pod tym względem i równie skuteczny.