Parzenie kawy wydaje się być prostą czynnością. Wystarczy wsypać kawę do kubka lub filtra i zalać wodą. Jest tak tylko z pozoru bo aby kawa była idealna warto znać kilka faktów, które dzisiaj właśnie Wam przedstawimy. Oto pięć najczęściej robionych błędów podczas parzenia kawy.
Jeśli chcesz aby kawa była idealna kupuj całe ziarna i miel je w młynku do kawy przed samym przygotowaniem. Gdy ziarna zostaną zmielone wcześniej zaczną uwalniać swój aromat, a przez to nie trafi on do naszej kawy i smak nie będzie idealnie nasycony.
Jakość wody jest bardzo ważna podczas parzenia kawy, dlatego zacznij filtrować wodę lub kupować butelkowaną. Jest ona wolna od wielu minerałów, które mogą powodować kwaśmy posmak kawy. Najprostszym sposobem jest zakupienie filtra przelewowego do wody i stosowanie go w domu.
Kawa powinna być przechowywana szczelnie w pojemniku wolnym od wilgoci. Pamiętaj również o tym by kawę nabierać zawsze suchą łyżeczką i nie pozostawiać jej otwartej przez dłuższy czas. Aromat wtedy wietrzeje, a kawa bardzo szybko chłonie wilgoć z powietrza.
Zalewasz kawę od razu gdy woda w czajniku się zagotuje? To źle! Nigdy nie należy parzyć kawy wrzątkiem. Po ugotowaniu wody pozostaw ją na trzy minuty i dopiero wtedy zalej mieloną kawę. Tu chodzi nie tylko o zdrowie, ale również wydzielanie się szkodliwych substancji z kawy, które trafiają do naszego organizmu.
Większość z nas ma jakieś ulubione proporcje np. 2 łyżeczki kawy na kubek. Aby kawa miała idealny aromat i smak należy zachować pewną regułę. Na Espresso przypada nam 7g na 50 ml wody. Espresso jest podstawową bazą do wykonania wielu innych typów kawy. 1 łyżka kawy to 6g, dlatego łyżka z górką powinna wystarczyć, nie będziemy przecież przesadzać i ważyć jej za każdym razem. Dla perfekcjonistów idealnym wyjściem jest kupienie zwykłej miarki.