Jak kupić dobrej jakości żółty ser i nie dać się nabrać na PODRÓBKI

Kuchnia Data publikacji: 16 września 2018

Jak kupić dobrej jakości żółty ser, a nie produkt, który jest jedynie seropodobny? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Zobacz jakie i nie daj się oszukać producentom kupując niskiej jakości produkt.

1. Zwróć uwagę na etykietę

Etykieta jest bardzo ważnym elementem bo producent za jej pomocą musi nas poinformować co kupujemy. Oczywiście będzie się starał zrobić to sprytnie dlatego uważaj czy na etykiecie na pewno znajduje się słowo SER. Jeśli znajdziemy na niej tylko jakieś nazwy typu „Goudella”, „Radomski” itd. może to oznaczać, że kupujemy produkt, który tylko ser przypomina, ale nim nie jest.

2. Skład

Po zweryfikowaniu etykiety czas sprawdzić skład sera. Aby zrobić ser nie trzeba wiele, jest to prosty produkt, który można zrobić z kilku składników takich jak mleko, bakterie kwasu makowego, szczepy pleśni czy przyprawy. Jeśli skład będzie podejrzany i znajdą się w nim dziwne produkty, które do sera nie pasują, to po prostu go nie kupuj. Poco w serze guma guar czy mleko w proszku? :)

3. Zwróć uwagę na cenę

Zdecydowanie produkty, które ser mają naśladować będą tańsze. Dobrej jakości ser powinien kosztować około 30 zł za kilogram. Jeśli myślisz, że kupisz go za 10-15 zł to możesz mocno się zdziwić. Co prawda zjesz coś co ser przypomina, ale na pewno nim nie jest.

Podobne artykuły