Co zrobić, aby nie było czuć zapachu karpia podczas smażenia?

Kuchnia Data publikacji: 16 grudnia 2020

Jak zabić zapach smażonego karpia? Karp jest najczęściej podawaną na Boże Narodzenie rybą. Najlepiej smakuje świeżo usmażony, a więc musimy robić to w obecności wszystkich gości w domu, aby podać go ciepłego, gdy wszyscy zasiądą już do stołu. Nie każdy chce, aby wtedy zapach smażonej ryby unosił się w domu. Dlatego dzisiaj podpowiemy Wam jak tego uniknąć.

Świąteczny odświeżacz powietrza

Gdy zamierzasz smażyć rybę, na chwilę wcześniej nastaw w garnku tę aromatyczną miksturę. Wystarczy ugotować kilka składników, aby uwolnić piękny aromat, który wypełni cały dom. Doskonale maskuje on zapach smażonej ryby.

Do tego można przelać go do flakoników i rozstawić w różnych miejscach w domu, aby wypełniał go świątecznym aromatem. Nie wyrzucaj też owoców, rozstaw je na grzejniku i wysusz. Susz również piękne pachnie, a potem można z niego zrobić wspaniałe ozdoby.

Aby przygotować ten aromatyczny świąteczny odświeżacz powietrza wystarczy następujące składniki umieścić w garnku. Owoce kroimy na plasterki. Następnie zalewamy wodą i po prostu gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.

Składniki

  • 1 mandrynka
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • garstka goździków
  • cynamon
  • 2 laski wanilii
  • 2 gałązki świerkowe
  • 1,5l zimnej wody

Karp pieczony – sposób na niemiły zapach podczas smażenia ryby

Jeśli chcesz uniknąć zapachu smażonej ryby w swoim domu dobrym pomysłem jest również przygotowanie jej w piekarniku. Tak przygotowany karp jest naprawdę smaczny i niczego mu nie brakuje. Nie ma natomiast tego nieprzyjemnego zapachu, którego chcemy uniknąć.

Składniki na karpia pieczonego w całości

  • 1 karp
  • 1 cytryna
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie karpia pieczonego w całości

  1. Oczyść rybę i wypatrosz jeśli to konieczne
  2. Osusz papierowymi ręcznikami
  3. Wyciśnij do kubka ząbek czosnku
  4. Drobno posiekaj pietruszkę i dodaj do czosnku
  5. Następnie dodaj do kubka sól i pieprz
  6. Wyciśnij do niego sok z jednej cytryny i dodaj 3 łyżki oliwy
  7. Wymieszaj, a następnie natrzyj marynatą rybę w środku i na zewnątrz
  8. Cebulę kroimy w krążki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego
  9. Na niej kładziemy rybę
  10. Pieczemy 30 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza

Podobne artykuły