Jak gotować na płycie indukcyjnej?

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-04-27 / Aktualizacja: 2023-12-11

Korzystanie z płyty indukcyjnej nieco różni się od gotowania na płycie elektrycznej lub gazowej. Od czego należy zacząć więc przygodę z indukcją i jak na niej oszczędnie gotować? Podpowiadamy!  

Płyty indukcyjne – zalety  

Płyty indukcyjne coraz częściej zastępują tradycyjne płyty elektryczne czy gazowe. Nie ma wątpliwości, że największą zaletą takiego sprzętu jest wygoda użytkowania oraz duże bezpieczeństwo gotowania na indukcji, co szczególnie istotne jest dla rodzin z maluszkami. Płyta indukcyjna podczas pracy nagrzewa się jedynie w miejscu, w którym znajduje się naczynie zawierające potrawę. Takie rozwiązanie sprawia, że w kuchni dużo łatwiej zachować także i czystość. Niemal całkowicie można uniknąć przypalonych resztek pożywienia, które bardzo często pojawiają się na elektrycznych płytach i które są dość trudne do usunięcia. Powierzchnię płyty indukcyjnej z kolei wystarczy jedynie przetrzeć lekko wilgotną szmatką i cała powierzchnia jest już czysta. Bez żadnego szorowania.  

Zaobserwuj nas na Facebooku

Płyty indukcyjne – czy mogą być oszczędne?  

Panuje pewne przekonanie, że płyty indukcyjne nie są najbardziej energooszczędnym rozwiązaniem. Nic bardziej mylnego. Wystarczy korzystać z nich w odpowiedni sposób, a różnica w comiesięcznych rachunkach już po jakimś czasie będzie widoczna. Trzeba również wiedzieć, że dzięki indukcji temperatura w naczyniach rozprowadza się bardziej równomiernie niż ma to miejsce w przypadku płyt elektrycznych. Efekt? Znaczne skrócenie czasu gotowania. Szybsze gotowanie potrawy to więc nie tylko więcej wolnego czasu, ale przede wszystkim oszczędność prądu i troska o planetę.  

 Płyty indukcyjne – odpowiednie naczynia  

Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z indukcją, powinny wiedzieć, że do płyty konieczne są odpowiednie naczynia. Naczynia dedykowane indukcji oznaczone są charakterystycznym znakiem zwojnicy, która przypomina ciąg poziomych pętel. Symbol najczęściej znajduje się na dnie garnków i patelni. Kolejnym ważnym czynnikiem jest wielkość patelni i garnków na indukcję. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że naczynia powinny przylegać do płyty całą swoją powierzchnią. Jeżeli tak się nie dzieje, urządzenie pobiera znacznie więcej, bo nawet o 50 proc., prądu. Wybierając dobrej jakości garnki przystosowane do płyt indukcyjnych mamy szansę na zwiększenie efektywności gotowania, a także większą oszczędność. 

Sposoby na szybkie przygotowanie posiłków  

Oczywiście istnieją także pewne sposoby na to, aby samodzielnie jeszcze bardziej skrócić czas przygotowywania posiłków na indukcji. Świetnie sprawdzą się do tego np. specjalne szybkowary. Dobrym pomysłem jest także stosowanie przykrywek do garnków. Nie każdy wie, że tego typu akcesoria nie tylko zapobiegają zabrudzeniom, ale także i przyspieszają proces gotowania się potraw. Innym ciekawym rozwiązaniem są płyty indukcyjne z elastycznymi polami. Taki sprzęt pozwala łączyć np. dwa pola w jedno bardzo duże, co daję możliwość korzystania z naprawdę dużych naczyń do gotowania, m.in. woków czy płyt do grillowania.  

Jak wykorzystać ciepło resztkowe w płycie indukcyjnej  

Osoby, które do tej pory korzystały z płyt elektrycznych, z pewnością dobrze znają możliwość wykorzystania ciepła resztkowego. To sytuacja, w której po wyłączeniu urządzenia, płyta jeszcze przez jakiś czas jest gorąca, co pozwala na dalsze gotowanie potrawy. Czy w przypadku indukcji można dalej korzystać z tej oszczędnej metody przygotowywania posiłków? Mimo że po wyłączeniu płyta indukcyjna stosunkowo szybko robi się zimna, to wciąż można korzystać z jej ciepła. Większość sprzętu nowej generacji posiada nawet specjalny wskaźnik, który informuje o tym, kiedy płyta jest jeszcze gorąca.  

Jaką płytę indukcyjną kupić? 

Bardzo ciekawym modelem jest płyta indukcyjna TotalFlex 800 SLIM-FIT marki Electrolux. Sprzęt posiada bardzo przydatną funkcję TotalFlex, która automatycznie wykrywa garnki i patelnie o różnych kształtach. Dzięki temu nie trzeba martwić się o to, czy używany rozmiar naczyń jest prawidłowy. Urządzenie samodzielnie dopasuje się bowiem do ich wielkości. Miłym dodatkiem jest także funkcja Power Boost, która ekspresowo zwiększa moc grzania, dzięki czemu można jeszcze szybciej przygotowywać posiłki. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych osób. 

Artykuł powstał w ramach współpracy z marką Electrolux

Podobne artykuły