Awokado to łagodny owoc, który można spożywać na surowo lub dodawać do dań. Awokado jest bogatym źródłem witamin i minerałów, a także białka i tłuszczu. Można go kupić w sklepie, ale często jest on drogi. Aby uzyskać najtańsze awokado, warto kupować je w sezonie – od marca do lipca. Kupując awokado poza sezonem, pamiętaj o tym, że owoc musi być dojrzały.
Dojrzałe awokado ma miękkie i gładkie miąższ. Jeśli chcesz spożyć awokado natychmiast po zakupie, to musisz kupić owoc, który jest już dojrzały. Aby sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe, należy wcisnąć delikatnie owoc palcem. Jeśli miąższ jest miękki i puszysty, to oznacza, że owoc jest dojrzały.
Sposób na to, aby awokado szybciej dojrzało jest dość prosty. Możemy wykorzystać do tego piekarnik. Wystarczy, że awokado zawiniemy w folię aluminiową, a następnie włożymy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy owoc, pozostawiamy do ostygnięcia i gotowe. Awokado będzie miękkie i pyszne.
Awokado zawiera witaminę A, C i E oraz potas, magnez i żelazo. Owoc ten jest również bogaty w kwas oleinowy, który ma działanie przeciwzapalne i pomaga obniżać cholesterol.
Awokado można wykorzystać do przygotowania guacamole, pasty kanapkowej lub kremu do sałatek. Można go także użyć jako dodatek do owsianki lub koktajlu.