Jak smażyć rybę aby nie przywierała i nie była tłusta – genialny sposób!

Kuchnia Porady Data publikacji: 14 lutego 2017

Zazwyczaj ryby smażymy na głębokim oleju. Przez to tak naprawdę bardzo dietetyczny obiad nabiera niepotrzebnych kalorii. Do tego ryba lubi przywierać do patelni. Jest jednak bardzo ciekawy sposób na smażenie ryby z małą ilością tłuszczu i bez przywierania.

Smażenie ryby na papierze do pieczenia

Sposób jest bardzo prosty. Na patelnię wylewamy trochę oliwy, tak by jedynie była nawilżona, a na to kładziemy papier do pieczenia. Dopiero później gdy olej się rozgrzeje na papier kładziemy rybę i obsmażamy z obydwu stron bez przywierania i bez dużej ilości tłuszczu.

Ryba przygotowana w ten sposób jest bardzo smaczna. Nie jest przesiąknięta tłuszczem przez co jest bardziej dietetyczna i nie przywiera do patelni. Wypróbujcie ten sposób przy najbliższej okazji :) Sposób ten podpatrzyłam w jednym z programów kulinarnych w telewizji.

Podobne artykuły