Jak długo gotować warzywa na parze

Kuchnia Data publikacji: 02 września 2018

Gotowanie na parze to modny sposób przygotowywania dietetycznych posiłków. Jest również bardzo wygodny, zwłaszcza w przypadku warzyw. Wymaga od nas mniej pracy i czasu. Warzywa na parze gotują się zdecydowanie szybciej. Dzisiaj przedstawimy Wam kilka przykładów ile czasu gotować popularne warzywa na parze.

Jak długo gotować warzywa na parze

  1. Kalafior (różyczki) – 12 minut
  2. Ziemniaki (talarki) – 20 minut
  3. Papryka (pokrojona w paski) – 10 minut
  4. Brokuły (różyczki) – 15 minut
  5. Marchew (plasterki) – 15 minut
  6. Fasola szparagowa – 10 minut
  7. Kukurydza (kolba) – 20 minut
  8. Cebula – 15 minut

Do takich warzyw od razu możemy dodać np. rybę lub pierś z kurczaka i mamy gotowy obiad. Tym bardziej, że pierś kurczaka gotuje się 15 minut czyli tyle co większość warzyw. Tyle samo czasu zajmie nam ugotowanie filetu z łososia i obiad gotowy :)

Podobne artykuły