17 sierpnia 2021

Trzy błędy, które najczęściej popełniamy podczas robienia pizzy!

Pizza to potrawa pochodząca z kuchni włoskiej, która zyskała światową sławę. Składa się z cienkiego placka pokrytego sosem pomidorowym, serem oraz dodatkami. Jest jednym z najczęściej zamawianych dań na dowóz. Wielu entuzjastów pizzy chętnie przygotowuje ją również w zaciszu swojej domowej kuchni. Jeśli też ją robiliście, być może popełniliście jeden z trzech błędów, o których Wam powiemy w tym artykule.

Złe ciasto

Kawałek pizzy po złapaniu w dłoń powinien zachować swój kształt. Jeśli zwisa smutno niczym uszy Kłapouchego, oznacza to, że źle przygotowaliśmy pizzę. Ciasto powinno być cienkie i kruche. Wpływ na to ma nie tylko sam sposób przygotowania ciasta, ale również ilość mokrych dodatków oraz sposób pieczenia. W domowych warunkach pizzę najlepiej jest piec na specjalnym kamieniu. W ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać efekt taki, jak w specjalnych piecach do pizzy, które znajdują się w profesjonalnych pizzeriach.

Ciasta do pizzy powinno być rozwałkowane na cienki placek. Profesjonalni kucharze formują placki rozciągając ciasto w dłoniach. Gdy jest ono dobrze wyrobione zrobimy to bez problemu. Prawdziwa włoska pizza przygotowywana jest na cienkim cieście, które po upieczeniu jest lekkie oraz kruche.

Nie bez znaczenia jest tutaj rodzaj mąki. Prawdziwa pizza z Włoch przygotowywana jest na mące 00, którą można dostać również w Polsce w niektórych sklepach. Potrzebuje ono również cierpliwości, gdyż należy je naprawdę długo wyrabiać. Dlatego warto zarezerwować sobie na tę czynność kwadrans czasu. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia przez około godzinę.

Zbyt wiele dodatków

Zwróćcie uwagę na menu Waszej ulubione pizzerii i ilość dodatków znajdujących się na pizzy. Zwykle będzie ich nie więcej niż 4-5. Zbyt duża ilość dodatków sprawia, że ciasto nie jest w stanie ich utrzymać, a dodatkowo rozmięka i staje się gumowate. Nawet najlepsze ciasto na pizzę może w ten sposób zostać zepsute i tym samym nasza włoska pizza zamieni się zapiekankę.

Przecier zamiast sosu do pizzy

Prawdziwy sos, którym smarujemy spód pizzy to sekret udanego wypieku. Jeśli zastąpimy go koncentratem lub keczupem, nigdy nie uda nam się stworzyć pizzy tak dobrej, jak w naszej ulubionej pizzerii. Najlepiej jest zrobić go na bazie pomidorów z puszki. Gotujemy go do odparowania wraz z przyprawami, a na końcu blendujemy. Nic innego nie jest w stanie zastąpić samodzielnie przygotowanego sosu.