22 stycznia 2021

Dzięki temu jednemu składnikowi Twoja jajecznica będzie mega puszysta

Zwykle gdy robimy jajecznicę po prostu rozbijamy jajka na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym i je smażymy stale mieszając. Jest to jedno z podstawowych dań z jajek, które możemy zrobić na śniadanie. Możemy jednak sprawić, że jajecznica będzie jeszcze smaczniejsza i bardzo puszysta.

Jak zrobić puszystą jajecznicę

Część osób, aby jajecznica była bardziej puszysta najpierw rozbija jajka z odrobiną mleka. Dzięki temu ma ładny kremowy kolor i nabiera objętości. Ten sposób jednak każda z nas dobrze już zna i to nie o niego tutaj chodzi. Tajemniczy składnik, który dodamy do jajecznicy to nie mleko!

Najlepszą konsystencję i puszystość jajecznicy przyniesie nam dodanie do jajecznicy kwaśnej śmietany. Im śmietana będzie tłustsza tym lepsze jajka nam wyjdą.

Dlatego, gdy następnym razem będziesz smażyć jajecznicę, najpierw roztrzep jajka w misce, a następnie dodaj do nich łyżkę tłustej kwaśnej śmietany.