Czy jadłaś kiedykolwiek skorupki od jajek? Zobacz jak to zrobić i dlaczego warto!

Zdrowie Data publikacji: 09 listopada 2017

Gdy mówię znajomym, że skorupki od jajek można jeść i mają one wiele cennych dla zdrowia właściwości to są zawsze bardzo zdziwieni. Dodać je do ziemi do kwiatów to jeszcze każdy rozumie i ten sposób. Ale by jeść je samemu? Jak i po co? Zaraz to Wam wyjaśnię! :)

Wystarczy poznać parę faktów aby zrozumieć, że jedzenie skorupek od jajek ma naprawdę sens. Zacznijmy od tego, co tak lubią nasze kwiaty, czyli wapnia. Skorupki od jajek to 90% wapnia.  A jaką rolę wapń pełni w naszym organizmie?

Rola wapnia w organizmie człowieka

Wapń jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pełni swoją rolę w procesie krzepnięcia krwi i wpływa na pobudliwość mięśni. Pomaga również utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Wpływa również na proces przemiany materii. Wapń znajduje się również w naszych kościach (aż 99%). Dlatego odpowiedni poziom wapnia w naszym organizmie jest bardzo istotny, a jego niedobory bywają groźne dla naszego zdrowia.

Co daje jedzenie skorupek jajek?

Oczywiście uzupełniają one wapń w naszym organizmie, dzięki czemu głównie dobrze wpływają na nasze mięśnie oraz kości. Wspomagają procesy metaboliczne. Do tego wspomaja one odchudzanie. Jony wapnia mogą łączyć się z kwasami tłuszczowymi, powstają w ten sposób nierozpuszczalne sole. Sprawia to, że po prostu mniej tłuszczu z jedzenia przyswajamy. Dlatego skorupki jajek warto dodawać do tłustych posiłków.

Jak przygotować skorupki jajek do spożycia?

Przyda nam się spora ilość skorupek z kilkunastu jaj najlepiej. Pamiętaj aby dobrze je wypłukać w wodzie, ale jednocześnie ciśnienie nie może być zbyt mocne. Następnie skorupki umieszczamy w wodzie i gotujemy. Ma to na celu zabicie wszystkich bakterii, dlatego wystarczy kilka minut we wrzącej wodzie.

Następnie wstawiamy skorupki rozłożone na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza. Po 15 minutach gdy ostygną rozdrabniamy je w moździerzu tworząc proszek, który teraz będziemy mogli spożywać w różnych postaciach. Możemy dodać go do herbaty, użyć jako dodatku do obiadu czy innego posiłku.

Pół łyżeczki dziennie w zupełności wystarczy. Nie ma co przesadzać! :) Zdrowego!

Źródło artykułu: https://pomyslowi.pl/9617,dlaczego-warto-jesc-skorupki-od-jajek.html

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły