Brokuły naprawdę zwalczają raka. Dowiedz się co to sulforafan!

Kategoria: Zdrowie
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2017-05-10

Brokuły mają wiele cennych właściwości dla zdrowia. Jednak to co dzisiaj nas najbardziej interesuje to niedawne odkrycie, które potwierdza, że brokuły pomagają w zwalczaniu nowotworów.

Przebadali je badacze z Uniwersytetu Stanowego Oregon, którzy orzekli, że jedzenie brokułów trzy razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór aż o 60%! To naprawdę świetne wiadomości.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Słyszeliście kiedyś o sulforafanie? To on jest właśnie za to odpowiedzialny. Zawierają go brokuły, ale również kiełki tego warzywa. Wspiera on działanie komórek i ich podział powodując apoptozę w komórkach nowotworowych płuc, wątroby, piersi czy okrężnicy.

Brokuły mogą też hamować rozprzestrzenianie się nowotworów, a wyniki są zaskakująco dobre. Może on zmniejszać ryzyko łączenia się komórek rakowych nawet o 400%. Sulforafan redukuje szkodliwe, reaktywne formy tlenu nawet o 73% i zmniejsza tym samym ryzyko powstania stanu zapalnego i poprawia pracę naszego układu odpornościowego, który podczas walki z nowotworem jest bardzo osłabiony.

Jest tylko jeden warunek aby brokuły w ten sposób działały. Muszą być surowe, temperatura nie może przekroczyć 70 stopni aby zachowały swoje właściwości.

Zobacz więcej: Dlaczego warto jeść brokuły?

Źródło artykułu: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/04/03/how-sulforaphane-fights-cancer.aspx

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły