7 produktów, których lepiej unikać w supermarketach

Zdrowie Data publikacji: 27 kwietnia 2017

Gotowe do spożycia sałatki

Bakteriolodzy ostrzegają, że najbardziej niebezpieczna żywność w supermarketach to pocięte gotowe mieszanki sałatek. Jest tam wiele szkodliwych bakterii wywołujących choroby jelit. Nie można ich wyeliminować bo sałatki nie są przetwarzane termicznie. Jeśli już je kupujesz zawsze je myj mimo, że na opakowaniu znajduje się napis „gotowe do spożycia”.

Kiełbasa

WHO przyznało, że kiełbasa i inne przetworzone produkty mięsne mogą powodować raka. Azotyny zawarte w takiej żywności przekształcają się w nitrozaminy, silne substancje rakotwórcze. Wędzone mięso może zawierać benzopiren, inny rakotwórczy środek. Najlepiej jest kupować dobrej jakości mięso i przetwarzać je samemu lub starać się kupować jak najlepsze przetworzone produkty. Marketowym mięsom do tego daleko – tu liczy się niska cena produkcji i zysk.

Butelkowane zielone herbaty

Niedawne badania pokazały, że napoje w butelce, które nazywane są zieloną herbatą w rzeczywistości niewiele mają z  nią wspólnego. Zielona herbata to silny antyoksydant i napój naprawdę dobrze wspierający nasze zdrowie. Wyobraź sobie więc, że aby wypić filiżankę zielonej herbaty musiałabyś wypić 20 butelek takiego napoju. Tyle w nich jest właśnie zielonej herbaty.

Pokarmy z dodatkami owocowymi

Słodkie bułeczki z owocowymi nadzieniami wyglądają smacznie, ale to siedlisko konserwantów, aromatów i zagęszczaczy, które mają na celu zapobiec ich psuciu i mieszenia się z ciastem. Niektórzy producenci nawet uczciwie podają, że w wyplenieniu znajduje się 20% owoców. Nie jest to dobry posób na śniadanie.

Majonez

Majonez tradycyjnie składa się z octu i jajek, oleju i dodatków takich jak przyprawy czy musztarda. Majonez z marketu to przeciwutleniacz E385, guma ksantynowa, regulator kwasowości E338, konserwant E200 i wiele innych substancji. Znajdziecie je na etykiecie. Zrobienie majonezu w domu wcale nie jest trudne.

Mielone przyprawy

Gotowe mieszanki przypraw zawierają glutaminian sodu, który wzmacnia smak. Jest szkodliwy i z czasem negatywnie też wpływa na odbieranie przez nas smaku. Lepiej kupić osobno przyprawy, które go nie zawierają i zmieszać je tworząc własną mieszankę.

Chleb i pieczywo

Marketowe pieczywo jest wypiekane z mrożonego ciasta, które w takiej formie przyjeżdża do sklepu. Ich data przydatności do spożycia to 5 lat. Nic dziwnego, że potem w markecie taki pączek kosztuje 50 gr gdy w piekarni musi kosztować 1,5 zł. Wybór konsumenta też jest prosty, wybieramy tańsze.Tego typu pieczywo po wypieczeniu zamrażane jest ciekłym azotem, następnie pakowane do kartonów i przechowywane w chłodni przez około pół roku. Stamtąd rozsyła się je do sklepów, które sprzedają je jako „świeże pieczywo prosto z pieca”.

Źródło artykułu: https://brightside.me/inspiration-health/7-products-youd-better-avoid-in-supermarkets-330010/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły